Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Svi su popustili

Je li ovo kraj rata s državom? Cijene na crpkama Petrola i Croduxa od sutra će ponovo biti usklađene s ostalima

Autor: Portal Novi list

02.01.2023. 21:21
Je li ovo kraj rata s državom? Cijene na crpkama Petrola i Croduxa od sutra će ponovo biti usklađene s ostalima

Foto: ReutersZavršio je “rat” Petrola i Hrvatske. Kako Televizija N1 doznaje, sutra će cijene na crpkama Petrola i Croduxa ponovno biti usklađene s ostalima.


Prema izvoru iz Petrola, sutra će njihove cijene ponovno biti usklađene s ostalima jer će se trošarine obračunavati sukladno novoj uredbi. Državni inspektor koji je obišao jednu od crpki danas navodno je utvrdio da nema nikakvih nepravilnosti.


Podsjetimo, državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić izjavio je da će od sutra (utorak) cijene motornih goriva biti nešto više, a da su marže vraćene na lipanjskih 75 lipa preračunato u eure te da je izmijenjena i uredba o trošarinama na energente, što trebaju poštovati Petrol i Crodux.
U odnosu na dosadašnji režim, marža je na dizelsko i benzinsko gorivo, za energetske subjekte, vraćena na razinu iz lipnja 2022. od 75 lipa, preračunato u eure. Do sada je ta marža na benzin i dizel bila 65 lipa.


Iz Petrola Hrvatska ranije su se oglasili o obračunu cijene goriva, odnosno nešto skupljem gorivu na benzinskim postajama Petrola i Croduxa, istaknuvši da sve rade prema propisima.


Ovim je završio “rat” Petrola i Hrvatske koji je započeo oko marži na cijenu litre goriva. Naime, Petrol je zatražio povećanje povećanje trgovačkih marži i ukidanje regulacije cijena, a s druge strane ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović ustvrdio je da je Petrol za prvih devet ovogodišnjih mjeseci iskazao gotovo 100 milijuna eura dobiti prije kamata, poreza i amortizacije.


“To jasno sugerira da oni nisu ni u kakvim strašnim problemima”, kaže Filipović. Zaključuje da Vlada neće “dopustiti nikome pa ni Petrolu da duboko gura ruku u džep naših sugrađana u vremenima ove teške krize, nego raditi sve da zaštiti građane i gospodarstvo, uz balansirajući odnos s predstavnicima naftne industrije”.