Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Državni tajnik

Milatić: “Mi ćemo štititi gospodarstvo i građane, a Petrol sebe, na kraju ćemo vidjeti čija će biti zadnja”

Autor: Hina

02.01.2023. 16:52
Milatić: “Mi ćemo štititi gospodarstvo i građane, a Petrol sebe, na kraju ćemo vidjeti čija će biti zadnja”

Foto: Robert Anić/PIXSELLDržavni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić u ponedjeljak je izjavio da će od sutra cijene motornih goriva biti nešto više, a da su marže vraćene na lipanjskih 75 lipa preračunato u eure, a izmijenjena je i uredba o trošarinama na energente, što trebaju poštovati Petrol i Crodux.


Milatić je izvijestio da je Vlada u ponedjeljak  na telefonskoj sjednici odredila nove cijene goriva te će se od sutra osnovni benzin eurosuper 95 prodavati za najviše 1,33 eura (10,02 kuna) po litri, a dizel za 1,47 eura (11,08 kuna). To je kod benzina poskupljenje za pet eurocenti odnosno 39 lipa i tri eurocenta ili 24 lipe za dizel, izvijestila je vlada.


Taj režim vrijedit će za sljedeće 14-dnevno razdoblje.
U odnosu na dosadašnji režim, marža je na dizelsko i benzinsko gorivo, za energetske subjekte, vraćena na razinu iz lipnja 2022. od 75 lipa, preračunato u eure. Do sada je ta marža na benzin i dizel bila 65 lipa.


Vlada u ponedjeljak donijela i uredbu o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojom se nastavlja daljnja primjena mjere sniženja visine trošarine koje je Vlada izmjenama ove Uredbe tijekom 2022. godine u devet navrata snižavala radi ublažavanja rasta maloprodajne cijene energenata, navodi se u priopćenju s telefonske sjednice.


Uredbom se snižava visina trošarine za najprodavanije energente bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo te za loživo ulje, za razdoblje do 31. siječnja 2023., i to za 106,31 eura na 1.000,00 litara bezolovnog motornog benzina, 53,13 eura na 1.000,00 litara dizelskog goriva i 35,14 eura na 1.000 litara loživog ulja. Tako će u siječnju trošarina na bezolovni motorni benzin iznositi 406 eura na tisuću litara, na dizelsko gorivo 353 eura na tisuću litara, a na lož ulje 21 euro na tisuću litara.


Upitan kako je moguće da su jučer Petrol i Crodux imali više cijene goriva od onih koje je Vlada odredila, Milatić je rekao da je uredba po kojoj su to napravili donesena na zadnjoj sjednici Vlade u prošloj godini, prema kojoj je trošarina na benzin utvrđena na 3,86 kuna za litru, ali da se onda izmjenom te uredbe ta trošarina spušta.


“Do sada se uvijek događalo to da u slučaju tog intermezza od dan ili dva distributeri nisu podizali cijenu, u ovom slučaju Petrol je to napravio. Mi nismo presretni zbog toga što se to dogodilo, ostali to nisu napravili, a od sutra oni moraju cijene na one koje sam izdiktirao”, naveo je Milatić.


Objasnio je naime kako se to razdoblje od jednog dana kad uredba (o visini trošarina) ne vrijedi mora dogoditi svakih 90 dana zbog Zakona o nafti i naftnim derivatima, prema kojem se uredbom mogu regulirati cijene najdulje do 90 dana.


Državni tajnik je rekao i da će se voditi računa da u svim razdobljima koja slijede inspekcijske službe, inspektorat i Porezna uprava, vode računa o tome kako i na koji način se određuju cijene da ne bi bilo nekih anomalija.


Na pitanje je li potez Petrola, odnosno Croduxa bio u skladu sa zakonom, rekao je da će to utvrditi Porezna uprava i inspektorat.


Upitan je li baš slučajno da su Petrol i Crodux napravili taj potez, naglasio je da svatko ima pravo voditi svoju politiku, ali je i pozvao Petrol i ostale distributere da u tim razdobljima od dan ili dva tog intermezza između uredbi, ne posežu za time.


“Svakako, ako od sutra ne vrate cijene, sigurno neće biti u skladu sa zakonom”, naveo je Milatić.


Naglasio je i da tu ne vidi nikakav rat između Petrola i hrvatske države, jer svatko odgovara svojem vlasniku, pri čemu Ministarstvo gospodarstva i Vlada RH odgovaraju državi odnosno hrvatskom narodu, a Petrol i Crodux odgovaraju svojim dioničarima.


“Mi ćemo štititi gospodarstvo i građane, oni će štititi sebe, a onda ćemo na kraju vidjeti čija će biti zadnja”, zaključio je Milatić.