Nedjelja, 25. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

VLAST RAZGOVARALA S JOEM BIDENOM

Izrael poručio da neće spriječiti ulazak pomoći iz Egipta u Pojas Gaze

Autor: Hina

18.10.2023. 21:34
Izrael poručio da neće spriječiti ulazak pomoći iz Egipta u Pojas Gaze

Foto: ReutersIzrael neće zaustaviti pomoć iz Egipta u Pojas Gaze, ali zalihama neće biti dopušteno da stignu do palestinske skupine Hamas, poručila je vlada u srijedu, nakon razgovora s američkim predsjednikom Joeom Bidenom koji je pozvao na ublažavanje humanitarne krize u enklavi. Egipat, jedina država osim Izraela koja dijeli granicu s Pojasom Gaze, gomila pomoć na svojoj strani granice, ali kamioni ne mogu prijeći zbog teških zračnih napada Izraela u ratu s Hamasom.


Nakon što je Hamas pokrenuo krvavi napad na izraelski teritorij 7. listopada, Izrael je rekao da nameće potpunu blokadu Pojasu Gaze u kojem živi do 2,3 milijuna ljudi, zbog čega oni ostaju bez struje, hrane i goriva.


UN je upozorio na “humanitarnu katastrofu”.
“Izrael neće spriječiti humanitarnu pomoć iz Egipta sve dok se radi samo o hrani, vodi i lijekovima za civilno stanovništvo koje se nalazi u južnom pojasu Gaze ili (ono) koje se tamo evakuira, i sve dok te zalihe ne stignu do Hamasa”, priopćio je ured premijera Benjamina Netanyahua.


U priopćenju se navodi da je Izrael donio ovu odluku nakon Bidenovog zahtjeva, ali se dodaje i da će nastaviti s blokadom humanitarne pomoći iz Izraela u Gazu “sve dok se naši taoci ne vrate”.


“Svaka zaliha koja stigne do Hamasa – bit će spriječena”, rečeno je.


Izrael je upozorio stanovništvo Gaze da se premjesti sa sjevera prema jugu radi svoje sigurnosti tijekom sukoba.


Kamioni pomoći u utorak su se približili prijelazu Rafah između Egipta i Gaze iz egipatskog grada al-Arish.  Ali nisu mogli ući u Gazu jer ne postoji sporazum o isporuci pomoći.


Prije Bidenovog posjeta Izraelu u srijedu, američki državni tajnik Antony Blinken održao je razgovore s izraelskim dužnosnicima i rekao da se složio s Izraelom da razviju plan za dostavljanje pomoći u Gazu, ali je rekao da vremenski okvir nije jasan.


Egipat je rekao da prijelaz Rafah, vitalna arterija prije borbi, a sada važna ruta za očajnički potrebne zalihe, nije službeno zatvoren, ali je postao neoperativan zbog izraelskih zračnih napada na strani Gaze.