Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

KRIMINALISTIČKO ISTRAŽIVANJE

Istraga protiv još četvorice lažnih policajaca koji su starijima uzimali novac

Autor: Hina

18.05.2023. 19:48
Istraga protiv još četvorice lažnih policajaca koji su starijima uzimali novac

Foto: PixabayUskok je na temelju policijske prijave proširio istragu na još četiri muškarca osumnjičena da su pripadali prevarantskoj skupini koja je 20 starijih osoba oštetila za 369.000 eura, predstavljajući se kao policajci koji provjeravaju lažne novčanice. Zagrebačka policija je izvijestila da je u koordinaciji s Uskokom dovršila kriminalističko istraživanje nad ukupno 18 osoba zbog sumnje da su počinili 18 prijevara u sastavu zločinačkog udruženja. Riječ je o proširenju kriminalističkog istraživanja koje je u studenom 2022. rezultiralo uhićenjem 15 osumnjičenih i podnošenjem prijava protiv 17 osoba.


Tužiteljstvo je krajem studenoga izvijestilo da je osumnjičilo 17 osoba za zločinačko udruženje i prijevaru, a radilo se o 11 muškaraca i šest žena, u dobi od 22 do 46 godina, koji su starije građane navodno prevarili za najmanje 172.520 eura. Proširenjem istrage u veljači ove godine šteta većem broju starijih osoba procijenjena je na najmanje 476.859 eura. Skupinu su predvodili Romano Beganović i Kristijan Šajn kojeg policija, prema pisanju medija, otprije povezuje s ovakvim vrstama prijevara na koje su zbog njihove učestalosti duže vrijeme upozoravali građane, osobito one starije.


U nastavku kriminalističkog istraživanja potvrđena je sumnja da su još četiri muškarca u dobi od 23, 26, 32 i 50 godina bila povezana s ranije osumnjičenima te da su s njima tijekom listopada i studenoga 2022. na zagrebačkom području prevarili više starijih osoba. Uskok je, ne navodeći identitete, u četvrtak objavio da je vođa udruženjem Beganović davao upute Šajnu i ostalima da telefonom nazivaju starije osobe te da im se predstavljaju kao policajci.


Foto: Pixabay


Predani pritvorskom nadzorniku
Pritom su lakovjernim građanima predočavali da je, zbog sumnje da kod sebe ili na računu u banci imaju krivotvorene novčanice, potrebno da policajac provjeri novac i izda im potvrdu s kojom mogu u FINA-i krivotvoreni novac zamijeniti za pravi. Također su im, dodaje Uskok, lažno predočavali da će policijski službenik ujedno osigurati njihov zlatni nakit.


Nakon što bi im pozivane osobe povjerovale, Beganović je upućivao članove zločinačkog udruženja i druge zasad nepoznate osobe na njihove adrese. Zatim su oni, predstavljajući se kao policajci, uzimali novac i nakit koje su predavali Beganoviću, a on je plijen podijelio sukladno dodijeljenim ulogama.


Četvoricu novih osumnjičenika policija je predala pritvorskom nadzorniku.


motoristi_policija7

Foto: Zvonko Kucelin