Nedjelja, 26. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

STRANE DIPLOMATSKE MISIJE

Župan Petry primio gospodarske savjetnike i predstavnike stranih trgovinskih ureda

Autor: Marin Smolčić

18.05.2023. 18:49
Župan Petry primio gospodarske savjetnike i predstavnike stranih trgovinskih ureda

Foto: LSŽŽupan Ernest Petry sa suradnicima tijekom dva dana u Ličko-senjskoj županiji bili su domaćini gospodarskim savjetnicima i predstavnicima stranih trgovinskih ureda akreditiranim pri stranim diplomatskim misijama u Republici Hrvatskoj.


Goste je dočekao i uvodnim govorom pozdravio župan Ernest Petry koji je predstavio Ličko-senjsku županiju govoreći o njezinim mogućnostima.

-Trebalo bi puno vremena da bih valorizirao brojne mogućnosti naše županije koja se očituje prirodnim potencijalima i prednostima, gradovima i općinama, nacionalnim parkovima, planovima razvoja, aktualnim investicijama, sve intenzivnijem turizmu i poljoprivredi, zelenoj i digitalnoj tranziciji, proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora energije. Ličko-senjska županija trenutno skrbi o trajno smještenih 668 ukrajinskih državljana, te 88 osoba na rubnom dijelu Karlovačke županije, što sveukupno čini 778 osoba od kojih su većina žene s djecom, koji su upravo na ovom području naišli na razumijevanje lokalnog stanovništva u najgorim trenucima koji su ih zadesili u ratom pogođenoj Ukrajini. Ovdje su pronašli svoj mir, istaknuo je župan Petry.


Ličko-senjsku županiju je kroz prezentaciju detaljnije predstavila pročelnica Upravnog odjel za gospodarstvo, pomorsko dobro i promet Ana Rukavina Stilinović koja je govorila o pogodnostima smještaja ove županije koja se nalazi uz Velebitsko zaleđe koje zauzima 80 posto prostora kao i njezin sveukupni priobalni dio. Istakla je i značaj turističkih atrakcija u kojima su najznačajnija tri nacionalna parka i park prirode, kao i o razvitku infrastrukture na ovim područjima, ekonomiji i populaciji.Prisutne je pozdravila i Maja Rosenzweig Bajić, voditeljica Službe u ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.


Prezentacije koje obećavaju


Po završetku sastanka, nazočni su se zaputili u Razvojni centar Ličko-senjske županije gdje su imali priliku od ravnatelja centra Mile Milkovića saznati više informacija o samom načinu funkcioniranja Razvojnog centra, kao i o svim njegovim korisnicima te što oni predstavlja za županiju. Nakon ravnatelja Milkovića, izlaganje je imala Dragica Jerkov, kao jedna od korisnica prostorija Razvojnog centra, a koja je predstavila svoj proizvod pod nazivom Eko-Lika Greennovation te način ekološke proizvodnje dušičnog organskog gnojiva od sirove ovčje vune.


Nakon prezentacije upriličen je i obilazak proizvodnih pogona gdje su se gosti mogli upoznati sa samim načinom poslovanja i uslugama koje su korisnicima omogućene u Centru. Pootom su gosti obišli i tvornicu „Lika svjetlo“ smještenu u Gospodarskoj zoni u Smiljanskom Polju. Riječ je o renomiranom proizvođaču rasvjetnih tijela čiji je program odavno plasiran po cijeloj Europi i SAD-u.


U poslijepodnevnim satima predstavnici stranih trgovinskih ureda akreditiranim pri stranim diplomatskim misijama u Republici Hrvatskoj posjetili su Nacionalni park Plitvička jezera U kabinetu župana Petryja danas je organizirana prezentacija projekta Vjetroparka u Senju, prezentacija proizvoda poduzeća Kadila iz Novalje, a u poslijepodnevnim satima predviđen je obilazak Memorijalnog centra Nikola Tesla u Smiljanu, posjet OPG-u Vlainić u Perušiću, posjet OPG-u Butina i utočištu za medvjede u Kuterevu, kao i obilazak bioenergane, toplane i pilane BE-TO Brinje. Prema riječima župana Petryja cilj ovoga posjeta svakako je ispunjen.


-Konačni cilj posjeta je otvaranje mogućnosti dugoročnog povezivanja gospodarstvenika iz Ličko-senjske županije s gospodarstvenicima iz drugih zemalja. Ujedno su predstavljeni brojni potencijali najveće i svakako najljepše hrvatske županije kako bi se dodatno otvorile mogućnosti suradnje i ulaganja u segment gospodarstva na ovome području, zaključio je župan Ernest Petry.