Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

ZIMSKA CIJENA KAVE

Prvi kafić u Hrvatskoj počeo naplaćivati sjedenje ispod grijalice na terasi

Autor:

22.10.2022. 13:41
Prvi kafić u Hrvatskoj počeo naplaćivati sjedenje ispod grijalice na terasi

Foto: Nina Đurđević/PIXSELLIako je Hrvatska među rijetkima koja je već zauzdala račune za struju i plin i premijer se time hvali, pronašli smo one kojima to nije dovoljno. U Zagrebu se plaća i grijanje na terasama, javljaRTL.


Za sada u jednom kafiću dodatno se naplaćuje sjedenje pod grijalicama. A zimska kava bi mogla postati skuplja jer taj će primjer, doznajemo, slijediti mnogi.


Kava s grijalicom 14 kuna, a bez 12. Svaki gost u ovom zagrebačkom kafiću koji želi sjediti na terasi ispod upaljene grijalice, mora uz račun za konzumaciju platiti i dodatne dvije kune za grijanje.
Ivan Orešković, vlasnik ugostiteljskog objekta kaže: “Smatram da su grijalice vani luksuz, po zimi. Mi imamo dovoljno unutrašnjeg prostora, ako netko stvarno želi biti vani na friškom zraku, mi ćemo njemu upaliti grijalice, ali taj dio troška jednostavno moramo prenijeti krajnjem korisniku”.


Na ovaj potez vlasnik se odlučio zbog trostruko većih računa za struju, koji su narasli 200 posto. Jedan kilovat lani je plaćao 55 lipa, a ove godine jednu kunu i 65 lipa.


“Vani se sjedi 30 minuta u prosjeku, mi smo do sada preuzimali taj trošak na sebe. Svaka grijalica po satu troši otprilike 2 kilovata, to bi bilo 2 puta 1,6 što je 3,2 kune – mi smo to prije plaćali jednu kunu. Mi smo tu razliku prebacili na goste, a osnovni dio troška zadržavamo na sebi”, pojašnjava vlasnik.


Jedini je ovo kafić u zemlji koji na cjeniku ima i grijalicu. Građani oko svega podijeljeni. Neki su spremni dati te dvije kune ako su zadovoljni uslugom i kafićem, no drugi smatraju kako to i nije fer.


Pa oni koji ne žele dodatno platiti sjedenje na grijanoj terasi, mogu ući u kafić na toplo. Ovakav recept za smanjenje troškova ali i opstanak, kako stvari stoje primijenit će mnogi ugostitelji.


“Što se tiče samih iznosa – hoće li to biti 2 kune, 5 kuna ili možda 50 lipa, to definitivno ovisi o odluci poduzetnika koji organizira posao u ovom trenutku. Jednako tako sam siguran da poduzetnici vode računa o iznosima koje naši građani mogu platiti”, istiće Ivan Tadić, tajnik Udruženja ugostitelja Zagreb.


Ipak, za neke od njih naplaćivanje grijanja zadnja je opcija.


“Ne možemo dizati cijene da pratimo troškove, i sad to treba pokrivati na razne načine. Ja ću to izbjegavati maksimalno, odnosno konkretno što se tiče grijalica na terasama, nećemo ih naplaćivati ali razumijem svakoga od kolega koji to napravi”, ističe Leonard Topić, vlasnik restorana u Zagrebu.


A oni koji su to napravili, baš poput Ivana nisu imali izbora. Lani je terasu grijao na plin, koji sada više nije rješenje:


“Jedna grijalica potroši otprilike jednu bocu dnevno, imali smo dvije grijalice. Mjesečno smo ih plaćali od 3 do 6 tisuća kuna, ovisno kako ih koristite. Mi to jednostavno više ne možemo prebacivati na goste”, kaže Orešković.


Možda grijanje neće svi naplaćivati odvojeno, ali će zato cijena pića i hrane kod onih s grijanim terasama biti veća.