Osim samog divnog značenja Uskrsa, koji u sebi nosi poruku nade i novih početaka, svi se mi veselimo i onom prizemnijem dijelu: Uskršnji doručak, truckanje tvrdo kuhanih jaja, i neizbježne naravno kapulice mlade. Iako mi doslovno sline cure na samu pomisao na kapulicu, ipak sve ostale dane u godini ideja da ju slasno smažem odmah izjutra mi djeluje kao svetogrdna uvreda mom jadnom želucu. Ali Uskršnji doručak je ipak nešto drugo. Prva stvar na koju pomislim i slatko obliznem je baš ona – kapulica latinski Allium cepa.
Njezina svojstva i dobrobiti za zdravlje su jedan jako dugi niz za nabrajanje. Prvi od bikemijskih spojeva je ujedno i onaj zbog kojeg nastaje smijuljenje i komentari oko poljubaca ili izostanku istih: Alicin. Ovaj prirodni spoj djeluje protiv bakterija, protiv virusa i protiv gljivica. Također, alicin se dobrim pokazao i protiv parazita, a ima i antioksidacijsko djelovanje.Znanstvena istraživanja dala su nam neke tragove da bi alicin mogao biti lijek za dijabetes. Također, znanstvenici su uvidjeli da se alicin može koristiti kod liječenja raka i različitih bolesti srca. Alicin snižava kolesterol i krvni tlak te sprječava moždani udar.
Drugi bi bio kvercitin. I taj se ne šali. Kvercetin je vrlo jaka antioksidativna tvar, koja je pokazala raznovrsno pozitivno djelovanje na ljudski organizam. Istraživanja su pokazala da djeluje protuupalno, antialergijski, antireumatski, antivirusno i antikarcinogeno, a poznata su i njegova pozitivna djelovanja na razvoj dijabetesa i njegovih posljedica, kod lupusa, pri smanjenju zgrušavanja krvi, smanjenju stvaranja mokraćne kiseline te na brojne funkcije enzima u organizmu. Naročito se ističe njegovo snažno antikarcinogeno djelovanje kod različitih malignih bolesti: leukemije, raka usta, dojke, jajnika, želuca, jetre, dišnih puteva i debelog crijeva.
Od ostalih blagodati posjeduje još i dijetalna vlakana, vitamin C – važnog za imunitet i lijepu kožu, vitamin B6 – važnog za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, folnu kiselinu – esencijalne za stvaranje stanica, kalij – blagotvornog za tlak i zdravlje srca, mangana – za zdravlje tkiva i kostiju…
Ova biljka je toliko prepotentno djelotvorna, da su nam svojstva bila jasna od reklo bi se pamtivjeka. I to bez ovih stručnih naziva i biokemijskih spojeva. Iako je zaista krasno kada znanost potvrdi narodna vjerovanja.
Kako je lako konzervirati za zimu, kapula je sveprisutna u prehrani, pa tako možda iz navike recepti ne djeluju potpuni bez nje. Nekako smatram da kad imam luka kući i možda još koju namirnicu svejedno mogu skuhati nešto fino. A osim što je luk lako konzervirati, ujedno i služi za konzerviranje.
Par zanimljivosti vezanih uz ovu biljčicu. Egipćani su ga čak i štovali, smatrali da njezin miris može vratiti u život preminule, te su smatrali da njegov sferni oblik i koncentrični krugovi predstavljaju vječnost. I složila bih se s tim. S filozofskog stanovišta, slojevi kapulice i suze dok ga se ljušti mogu biti interpretacija za toliko toga vezanog uz ljudski život. Od smiješnih situacija do upravo nade koju nam Uskrs nudi.
Grci su ga često konzumirali jer su vjerovali da čisti krv od toksina što je danas potvrđeno mnogim studijama, kao i njegova druga ljekovita djelovanja.
U Starom Rimu gladijatori su lukom premazivali mišiće, vjerujući da ih to jača i smiruje bolove. Danas znamo da su ta protuupalna svojstva sakrivena u tim spojevima čudnih imena kvercitin i alicin.
U Starom vijeku, ponekad se stanarina plačala ovim simpatičnim „smrdljivicama“ a i smatrali su da je to zaista dobrodošao i prihvatljiv poklon. Pa i ja bi osobno ponekad radže dobila jedan lipi buketić mlade kapulice nego cvijeća.
A da bi se izbjegle krokodilske suze dok ga usitnjavamo, postoji jednostavan trik- koristiti izrazito oštar nož a njih držati 15 minuta u frizeru.
Za neugodan miris na rukama, dovoljno je prstima prijeći preko noža dok ga držimo pod tekućom vodom.
A za famozni zadah ima puno toga što možemo napraviti. Prožvakati žličicu sjemenki gorušice, ili listove mente, peršina, par zrna kave, klinčići, anis… Eto, nema izlike za ne jesti kapulicu, pogotovo s obzirom na dobrobiti koje nudi. I to ne samo sada za proslaviti Uskrs, nastavite li ju konzumirati do ljeta, otkriti ćete da je savršen partner za skidanje suvišnih kilograma, na primjer upravo ovih koje se smijeramo "zaraditi" za blagdanskim stolom. Sretan Uskrs
najnovije
najčitanije
Hrvatska
MINISTAR OBRANE
Anušić: 2025. dostižemo izdvajanja od 2 posto BDP-a za obranu
Svijet
PRISTUPNI PREGOVORI
Crnoj Gori Hrvatska blokirala zatvaranje jednog poglavlja
Crna Kronika
SPLIT
Ispred postaje zapalio policijsko vozilo, uhićen je
Scena
Zajednički intervju
Ivan Rakitić i Raquel otkrili tajnu skladnog braka: ‘Mi smo posebni po tome…’
Nogomet
IZBORNIK
Zlatko Dalić: Poštujem sve protivnike, ali Hrvatska je s razlogom prvi nositelj
Zadar
VEĆ TRADICIONALNO
Sveta Luca darovala djecu na Pedijatriji
Zadar
kandidat za župana
Jure Zubčić: ‘Zbog aktivizma stvari gledam iz drugog kuta, a znate li tko mi je javljao afere?’
Nogomet
Legendarni zadarski (malo)nogometaš
Frane Fatović: ” Želim pokazati mladima da i s više od 40 godina mogu uživati u sportu”
Nogomet
talenti na okupu
Devet igračica i četiri igrača iz Zadarske županije u selektivnom kampu HNS-a
Zadar
FININE DRAŽBE