Srijeda, 17. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

HRVATSKI LIJEČNIČKI SINDIKAT

Hrvatski liječnici počeli s pripremama za štrajk

Autor: Hina

28.01.2024. 11:43
Hrvatski liječnici počeli s pripremama za štrajk

Foto: Zvonko KUCELINHrvatski liječnički sindikat (HLS) izvijestio je u nedjelju da su krenuli s intenzivnim pripremama za sindikalne akcije, uključujući i štrajk, prozivajući Vladu za kršenje dogovora s hrvatskim liječnicima iz travnja 2023., ali i “propagandne pokušaje” s ciljem slabljenja položaja liječnika.


Premijer Andrej Plenković, ministar zdravstva Vili Beroš i Vlada guraju hrvatske liječnike u štrajk, potiču ih na bijeg u privatno zdravstvo i odlazak iz Hrvatske, tvrdi sindikat.


“Vladajućima jasno dajemo do znanja da znamo što rade, zašto to rade”, priopćio je sindikat, navodeći da su s pripremama za sindikalne akcije, uključujući i štrajk krenuli poučeni iskustvima iz prošlosti, svjesni osjetljivosti trenutka za svoj poziv i hrvatsko zdravstvo.
Navode protom da se u javnosti ponovno reciklira priča o navodno ‘ogromnim plaćama’ hrvatskih liječnika kako bi ih se pred sugrađanima i pacijentima, prikazalo pohlepnima i nerazumnima.


No, ono što Vlada nudi za pregovaračkim stolom jasno pokazuje da ne shvaća kritične točke u zdravstvu – bijeg mladih liječnika iz Hrvatske i bijeg liječnika u privatno zdravstvo.


Ministra prozivaju da šalje tablice navodnih plaća liječnika u medije s iznosima koji nikad nisu ponuđeni te da namjerno “miješa kruške i jabuke”, uspoređujući teorijska primanja koja uključuju rekordni broj protuzakonitih prekovremenih sati i dežurstava s osnovnom plaćom.


Vladajućima zamjeraju i što se mjesecima ignoriralo mlade ljude pritisnute robovlasničkim ugovorima zbog čega je, kažu 148 njihovih kolega napustilo Hrvatsku.


Liječnici ističu da su unatoč “pokušaju” razjedinjavanja krovnih hrvatskih liječničkih udruga širenjem sadržaja na društvenim mrežama snažniji nego ikad u obrani dostojanstva svog poziva.