Utorak, 6. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

ŠEF SDP-A

Želimo vidjeti kako su funkcionirale brojne stvari u vezi s Inom

Autor: Hina

30.11.2022. 20:45
Želimo vidjeti kako su funkcionirale brojne stvari u vezi s Inom

Foto: Davor Kovačević/NLZastupnik (SDP) Peđa Grbin predstavio je u srijedu prijedlog ujedinjene oporbe da se osnuje istražno povjerenstvo za Inu te poručio da ne žele istraživati Damira Škugora, osumnjičenog u aferi Ina, ali žele vidjeti kako su funkcionirale brojne druge stvari vezane uz Inu.


Afera Ina je tu i dok se svi njeni dijelovi ne raščiste, neće otići, rekao je Grbin na početku saborske rasprave o osnivanju istražnog povjerenstva, koja je počela u 19 sati.


Kaže kako sve što je izašlo u javnost nakon spektakularnog Škugorova uhićenja, opravdano ukazuje kako se moraju postaviti pitanje: Je li to sve, je li to kraj?
Grbin poručuje kako je oporbi jasno da istražnim povjerenstvom ne smije ulaziti u domenu rada pravosudnih tijela, ali žele da se kroz povjerenstvo, odnosno pred njim odgovori na niz pitanja.


Među njima su, navodi, pitanja je li upravljački model Ine adekvatan za osiguranje hrvatskih energetskih interesa, koje su pretpostavke za odabir neovisnog, stručnog kadra na rukovodećim pozicijama, u kojem opsegu je premijer utjecao na donošenje štetnih odluka, konkretno u rafineriji Sisak, koje institucije su znale za kriminal, ali nisu reagirale.


Sandra Benčić (ZLB) vladajućima poručuje da su već 30 godina s desnom rukom na srcu, dok drugom trpaju u razne torbe, na privatne račune, pa i na račun umirovljenika čiji su se sinovi zaigrali.


Vi ste i domovinu i Inu izručili onima koji su dali najbolju cijenu, Viktoru Orbanu i njegovu režimu, a domovinu ste rascjepkali na druge trgovce i kupce, rekla je zastupnica.


Osnivanje tog povjerenstva zatražila je ujedinjena oporba s ciljem da se utvrde eventualne nezakonitosti, opstrukcije, pogodovanja i politički pritisci na sustav gospodarenja energentima nafte i plina proizvedenim u Hrvatskoj, uključujući i nezakonitu zaradu trgovanjem energenata za stranačke i druge privatne svrhe.


Istragom bi se obuhvatila Vlada i Ured predsjednika Vlade, ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te financija, ali i ostalih uključenih u gospodarenje energentima, poput HERA-e, JANAF-a, HEP-a, Plinacroa, LNG Hrvatska, MOL i druge.