Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

REAKCIJE

Redatelji i filmski djelatnici o slučaju Matanić: Osuda nasilja i potpora žrtvama

Autor: Hina

07.04.2024. 17:22
Redatelji i filmski djelatnici o slučaju Matanić: Osuda nasilja i potpora žrtvama

Foto: Igor Soban PIXSELLDruštvo hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatsko društvo filmskih djelatnika, vezano uz slučaj redatelja Dalibora Matanića koji je priznao da je seksualno uznemiravao kolegice, osudili su na svojim Facebook profilima bilo kakav oblik nasilja i dali potporu žrtvama.


“Uslijed javnog priznanja našeg člana, redatelja Dalibora Matanića, da je perpetuirano seksualno uznemiravao druge osobe u profesionalnom okruženju, pod utjecajem alkohola i droga, i kasnijih navoda neimenovanih žrtava, DHFR snažno osuđuje svaki oblik nasilja i korištenja alkohola i droga za vrijeme i u vezi s profesionalnim dužnostima i obvezama”, stoji u objavi redatelja.


“Ni jedna vrsta stresa, profesionalnog pritiska, pristupa radu ili ovisnosti nije i ne može biti opravdanje za bilo koji oblik nasilja”, dodaje se.
Redatelji su izrazili potporu svim svjedocima i žrtvama bilo kakvog nasilja, kao i neprimjerenog i neprihvatljivog ponašanja u profesionalnom okruženju njihovih članova.


DHFR će u slučaju prijave postupiti savjesno i odgovorno koristeći statutarno propisano tijelo Časnog suda, što za posljedicu može imati trajno izbacivanje članova iz DHFR-a i obavještavanje o istome ostalih strukovnih i srodnih udruga, poručili su.


Hrvatsko društvo filmskih djelatnika objavilo je kako najoštrije osuđuje svaki oblik zlostavljanja i uznemiravanja, u nadi da će se prestati s relativizacijom nasilničkog ponašanja, kao i da će svi zlostavljači biti prokazani i da će sve žrtve dobiti odgovarajuću zaštitu i podršku.