Nedjelja, 25. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

premijer u slavoniji

Plenković: Tu smo da pomognemo i svinjogojcima i stradalima od nevremena

Autor: Hina

21.07.2023. 19:49
Plenković: Tu smo da pomognemo i svinjogojcima i stradalima od nevremena

Foto: Davor Kovačević/NLSjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, koja je u petak održana u Otoku, protekla je najvećim dijelom u ozračju tema vezanih uz nevrijeme koje je prije dva dana poharalo dijelove Vukovarsko-srijemske županije te uz afričku svinjsku kugu prisutnu u dijelu županije.


“U fokus smo stavili dvije ključne teme, kako pomoći ovoj županiji nakon strašnog nevremena i drugo, kako pomoći svinjogojcima Vukovarsko-srijemske županije u borbi sa afričkom svinjskom kugom”, rekao je premijer Andrej Plenković koji je predsjedao sjednicom.


Štete od nevremena su velike, naglasio je premijer, a mišljenja je da javnost u drugim dijelovima Hrvatske nije svjesna kako to sve skupa grozno izgleda u pojedinim stradalim naseljima. Najavio je pomoć Vlade rekavši d će sa svim svojim resorima dati snažnu potporu otklanjaju šteta te financijski pomoći u tom obimnom poslu.
“Kad je riječ o afričkoj svinjskoj kugi, vidimo da se poduzimaju sve mjere kako bi se suzbila i ograničila zaraza, ali i pomoglo u sanaciji štete. Imamo puno razumjevanje za te probleme. Međutim, jučer smo donijeli paket poljoprivrednih potpora u iznosu 17 milijuna eura, uz potpore za svinjogojce, a ostalima ćemo naravno dati druge potpore. Sada smo koncentrirani na zaštitu, prevenciju i smanjivanje širenja zaraze i istodobno izradu više programa potpora kako bi stali, kao što smo i do sada to činili, uz naše gospodarstvo i poljoprivredu, ovoga puta uz svinjogojstvo”, rekao je Plenković.


Osvrnuvši se na rezultate Projekta Slavonija, Baranja i Srijem u proteklih sedam godina, Plenković je ustvrdio kako su oni impresivni, rekavši kako je ostvareno projekata u vrijednosti gotovo tri milijarde eura, od kojih u Vukovarsko-srijemsku županiju 650 milijuna eura.


“Te investicije idu i u gospodarstvo, i u energetiku, i u zaštitiu okoliša, obrazovanje, praktički nema domene i aktivnosti koja nije pojačana. To je rezultat naše politike još iz izborne kampanje iz 2016. godine kada smo rekli, pomoći Slavoniji sada i odmah i ti se efekti vide u svim slavonskim županijama”, ustvrdio je premijer.


I ministrica poljoprivrede Marija Vučković podsjetila je na jučerašnju odluku Vlade vrijednu 17 milijuna eura namijenjenih poljoprivrednim proizvođačima te dodala da se Ministarstvo, vezano uz afričku svinjsku kugu, obvezalo u najkraćem roku donijeti program potpore ugroženim svinjogojcima, vrijedan 7,5 milijuna eura.


“Učinit ćemo sve da broj usmrćenih svinja bude što manji, da se proizvođačima adekvatno pomogne, pri tome će nadoknade biti po tržišnim cijenama, da se matični fondovi što prije obnove, a bolest okonča”, poručila je Vučković.


Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić založio se za prilagodbu naredbe kojom je određeno da se u OPG-ovima koje imaju 0, 1 ili 2 kategoriju eutaniziraju svinje, rekavši kako je ona poprilično ogorčila svinjogojce koji ne razumiju zašto moraju eutanazurati svinje iako nisu zaražene. “Mislim da bi to smanjilo pritisak koji se osjeća među svinjogojcima koji su zabrinuti za vlastitu opstojnost”, rekao je župan Dekanić.


Čalnovi Savjeta saslušali su i izvješća o plovnosti rijeke Save od Račinovaca do Siska kao i o Javnom pozivu “Izgradnja, rekonstrukcija i opremanje osnovnh škola za potrebe jednosmjenskog rata i cjelodnevne škole” i drugim temama od intersa za područje Slavonije, Baranje i Srijema.


Prije sjednice, premijer Plenković bio je u Vinkovcima nazočan svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana Grada Vinkovaca te otvorenju nove zgrade Gradske knjižnice i čitaonice u Vinkovcima, a obišao je i područje grada Otoka kako bi se uvjerio u posljednice nevremena koje je i toj sredini nanijelo velike štete.