Nedjelja, 14. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

PREMIJER

Plenković obišao zgrade kulturne baštine u obnovi na zagrebačkom Gornjem gradu

Autor: Hina

04.04.2024. 21:15
Plenković obišao zgrade kulturne baštine u obnovi na zagrebačkom Gornjem gradu

Foto: Vedran KaruzaPredsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je gradilišta pet zgrada kulturne baštine na zagrebačkom Gornjem gradu, koje su stradale u potresu, i kazao da je u tijeku povijesna obnova glavnoga grada za što je Vlada našla ogromna sredstva.


Nakon što je obišao gradilišta u pratnji potpredsjednika Vlade i ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branka Bačića i ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, Plenković je kazao da će obnova tih zgrada biti dovršena do kraja 2026. te da je riječ o novčanim sredstvima Fonda solidarnosti i Nacionalnog plana oporavka o otpornosti.


Na Gornjem gradu obnavlja se 20 zgrada od kojih 16 obnavlja Vlada Republike Hrvatske, a četiri Grad Zagreb: dvije škole, Prirodoslovni muzej i Gradsku vijećnicu.
Vladino visoko izaslanstvo obišlo je cjelovitu obnovu Državnog arhiva grada Zagreba, projekt vrijedan 14 milijuna eura, projekt obnove Muzeja suvremene umjetnosti vrijedan 10 milijuna eura, Atelje Meštrović vrijedan 5,7 milijuna eura, Povijesni muzej vrijedan 20 milijuna eura i zgradu Državnog hidrometeorološkog zavoda vrijednu 30 milijuna eura.


Klinike i bolnice bit će “kao nove”, a Gornji grad mjesto okupljanja


Dakle, obišli smo ukupno pet zgrada na Gornjem gradu, čija je obnova vrijedna više od 80 milijuna eura, kazao je Plenković i podsjetio da je do sada na obnovu od potresa Zagreba, Banovine i drugih županija oko Zagreba ukupno alocirano 3,5 milijarde eura.


To je velika, povijesna obnova, obnova glavnoga grada za koju smo našli ogromna sredstva. Oko milijarda eura je iz izvora koji nisu europski, nego su ili nacionalni ili su to zajmovi Svjetske banke. Prema tome sve što je relevantno, što se obnavlja u gradu Zagrebu, bile to škole, bile to bolnice, praktički sve velike bolnice u gradu Zagrebu se trenutno obnavljaju, kazao je Plenković i dodao da će bolnice KBC-a Zagreb, Bolnica sestara Milosrdnica, Dječje bolnice, infektivna klinika Fran Mihaljević, Merkur i Hrvatski zavod za javno zdravstvo biti, može se slobodno reći “kao nove”.


Sve to govori o procesu koji je itekako zahtjevan, koji zahtjeva i umijeće koordinacije tih svih projekata i njihovu provedbu i, naravno, velike građevinske kapacitete koji pridonose i gospodarskoj aktivnosti u Hrvatskoj, kazao je.


Mi ćemo sa obnovom nastaviti. Želimo da Gornji Grad nakon ove povijesne obnove zaista bude mjesto okupljanja, mjesto gdje će broj institucija, prije svega kulturnog karaktera, otvoriti vrata i Zagrepčanima i svim turistima učiniti Gornji Grad još privlačnijim nego što je to bio i inače. U svakom slučaju, nastavljamo sa dinamičnim procesom obnove i veselimo se da grad Zagreb zaista zasija u posebno dobrom izdanju kada se svi ovi projekti finaliziraju, zaključio je predsjednik Vlade Plenković.