Petak, 24. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

LANI POGINULO 11 OSOBa

Petrinja na vrhu po broju nesreća: Krive su potresom oštećene ceste, alkohol, brzina

Autor: Hina

25.01.2023. 14:31
Petrinja na vrhu po broju nesreća: Krive su potresom oštećene ceste, alkohol, brzina

Foto: Davor Kovačević/NLPotresom ionako oštećene ceste na kojima je velik broj teretnih vozila i radnih strojeva, zajedno uz četiri ubojice (brzina, alkohol, mobitel i pojas), petrinjsko područje svrstavaju na vrh po broju lanjskih prometnih nesreća u županiji, u kojima je poginulo jedanaest osoba.


Načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Luka Pešut u srijedu je na konferenciji za novinare kao specifične uzroke rasta broja nesreća naveo katastrofalni potres koji je dodatno oštetio prometnice koje su dijelom bilo oštećene i ranije.


“Bilo je za očekivati da će se jedan broj tih prometnica više oštetiti, što u neku ruku i dovodi do prometnih nesreća kod izbjegavanja udarnih rupa na cesti i slično”, kazao je Pešut.
Kao drugi dio koje je pridonio većem broju nesreća naveo je prekoračenje brzine, vožnju pod utjecajem alkohola, korištenje mobitela za volanom te nekorištenje sigurnosnog pojasa.


Istaknuo je kako u policiji takvo kršenje prometnih propisa pokušavaju sprječavati brojnim akcijama, a obavezno jednom tjedno. Dodao je kako se tijekom prošle godine na prometnicama Sisačko-moslavačke županije dogodilo 1579 prometnih nesreća, što je za 2,1 posto više nego godinu ranije.


U deset nesreća bilo je poginulih osoba, što je dvije nesreće manje nego godinu dana ranije, a ukupno je poginulo jedanaest osoba, što je za jednu osobu manje nego u 2021. godini. Gotovo trećina poginulih osoba (četiri) živote je izgubila na petrinjskim prometnicama.