Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

ANUŠIĆ

Ministar Anušić: Obalni ophodni brod za devet mjeseci

Autor: Hina

10.04.2024. 14:59
Ministar Anušić: Obalni ophodni brod za devet mjeseci

Foto: Davor KovačevićMinistar obrane Ivan Anušić najavio je da će izgradnja jednog obalnog ophodnog broda u Brodosplitu biti završena za devet mjeseci dok će se o izgradnji preostala tri pregovarati zbog rasta cijene repromaterijala u odnosu na 2014.


“Rok izgradnje ovog obalnog ophodnog broda je devet mjeseci, a radi se brodu koji je obuhvaćen aneksom ugovora koji je potpisan sa Tomislavom Debeljkom (predsjednik Uprave Brodosplita) i radovi idu po planu te se u taj brod sada ugrađuje elektronička instalacija”, rekao je Anušić prilikom današnje posjete Brodosplitu.


Ugovor o izgradnji o izgradnji u Brodosplitu pet obalnih ophodnih brodova za osnaživanje HRM-a potpisan je prije deset godina i prema ranijim najavama svih pet trebalo je biti izgrađeno do kraja 2023. godine. No, dosad je izgrađen samo jedan 2018. godine kao prototip i dobio je ime  “Omiš”.
Anušić je objasnio da je aneksom ugovora predviđeno 5,7 milijuna eura za završetak jednog obalnog ophodnog broda ali da  to nisu dodatni troškovi.


“Ovih 5,7 milijuna eura  je osigurano na temelju ugovora za svih pet brodova, to jest gradi se po staroj cijeni i nisu novi dodatni trošak,” kazao je  Anušić.


Dodao je da je on u pet mjeseci koliko je na dužnosti ministra obrane pokrenuo rješavanje agonije izgradnje obalnih ophodnih brodova koja traje deset godina.


Pri tomu je podsjetio kako su sadašnje cijene repromaterijala za izgradnju tih brodova veće no 2014. godine te će se o gradnji preostala tri  broda i njihovoj cijeni dodatno pregovarati.


“Za izgaranju ta tri preostala obalna ophodna broda uslijedit će izmjene i dopune ugovora,” kazao je Anušić, napomenuvši da će Ministarstvo obrane osigurati sredstva za izgradnju ta tri broda.


Predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak rekao je da će obalni ophodni brod za koji se potpisan aneks ugovora već ovog ljeta biti na probnoj plovidbi.