Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

OGLASIO SE

Anušić o otkazivanju sastanka s crnogorskim ministrom obrane

Autor: Hina

13.01.2024. 19:03
Anušić o otkazivanju sastanka s crnogorskim ministrom obrane

Foto: Davor Javorović/PixsellHrvatski ministar obrane Ivan Anušić otkazao je za subotu predviđeni sastanak s crnogorskim kolegom po dužnosti zbog toga što stavovi koje je Dragan Krapović iznio u medijima vezano uz spomen ploču u Morinju i vlasništvo nad brodom Jadran u potpunosti odudaraju od stajališta RH i ne ostavljaju prostor za razgovor.


“Sastanak s crnogorskim ministrom obrane Draganom Krapovićem otkazao sam zbog njegovih izjava i o ploči u Morinju i o brodu Jadran”, objavio je Anušić na Facebooku.


“Stavovi ministra Krapovića, koje je proteklih dana iznio u medijima, ne ostavljaju prostor za razgovor i potpuno odudaraju od stavova Republike Hrvatske i povijesnih činjenica”, istaknuo je.
Anušić u subotu boravi u Crnoj Gori gdje se održava proslava Dana hrvatskog naroda. Tijekom posjeta, Anušić se u Podgorici trebao sastati s ministrom obrane Krapovićem, ali je sastanak otkazan.


Podgorički radio AntenaM podsjetio je da je Krapović nedavno rekao kako je napravljena greška kada je postavljena ploča u nekadašnjem logoru Morinj, te da natpis, na kojem između ostalog piše da su događanja u tom logoru “posljedice velikosrpske agresije”, ne odgovara činjenicama.


Krapović je rekao i da ono što se dogodilo u logoru Morinj, nije posljedica velikosrpske agresije, nego rata u bivšoj Jugoslaviji, te da bi ploču trebalo zamijeniti.


Povodom izjave Krapovića, reagirao je šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman koji je rekao da ”bez suočavanja s nedavnom prošlošću, Crna Gora ne može postati ravnopravna članica Europske unije, ni biti vjerodostojni NATO saveznik”.


Grlić Radman je naglasio da će svaki budući pokušaj uklanjanja ploče u Morinju smatrati povredom sjećanja na žrtve hrvatskih građana i dostojanstvo Hrvatske.


Krapović je takodje u intervjuu crnogorskoj televiziji Vijesti poručio da crnogorska vlada nije spremna pregovarati o vlasništvu školskog broda Jadran te da ga Hrvatska nema pravo tražiti.