Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

VREMENSKA PROGNOZA

Jugo će već u nedjelju donijeti novi rast temperature

Autor: P. N.

07.01.2023. 08:32
Jugo će već u nedjelju donijeti novi rast temperature

Foto: Arhiva ZL/Zvonko KucelinJutarnji minusi i mraz u subotu u većini unutrašnjosti slaba su utjeha onima koji žude za uobičajenijim zimskim vremenom.


“U nedjelju će opet zajužiti i temperatura osjetno porasti. Pristizat će sve više oblaka iz kojih će kiša padati prije svega u gorskim krajevima i na Jadranu, na čijem je sjevernom dijelu poneka kap moguća već u subotu.


U ponedjeljak će na Jadranu puhati jako i olujno jugo, praćeno čestom i obilnom kišom, a kišovito će biti i u kontinentalnoj Hrvatskoj. U noći na utorak u gorju će pasti malo susnježice i snijega.
U nastavku tjedna stabilnije i svježije, osobito na Jadranu i sunčanije, kratkotrajno uz buru i sjeverozapadni vjetar. Vjerojatnost za kišu povećana je opet u četvrtak, osobito na Jadranu.”, piše za HRT meteorologinja Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.


Subota će na istoku Hrvatske proteći pretežno sunčano. Jutro svježije nego u petak, a mjestimice bi moglo biti magle i slabog mraza. Dnevna temperatura oko 10 °C. Podjednake vrijednosti temperature i u središnjoj Hrvatskoj, no magle i niskih oblaka bit će više. Ponegdje i dugotrajnijih, pa će o njima ovisiti rast temperature. Navečer će na sjeveru zapuhati jugozapadni vjetar.


U gorskim predjelima jugozapadnjak već popodne, dok će na sjevernom Jadranu vjetar većinom biti slab. Prevladavat će oblačno. Ujutro ponegdje magla, u drugom dijelu dana poneka kap kiše. Temperatura zraka od 8 do 13 °C, ujutro u gorju od -1 do 2 °C.


Slab vjetar i u Dalmaciji. Dan će početi sunčano, mjestimice u unutrašnjosti i uz maglu. Već prijepodne niski oblaci stići će na sjever Dalmacije, a do kraja dana bit će ih i južnije. Temperatura zraka između 12 i 16 °C, ujutro u unutrašnjosti oko 0 °C.


I na jugu Hrvatske iznadprosječno toplo, uz dnevnih oko 15 °C. Jutarnja temperatura zraka oko 9 °C, u zaobalju oko 3 °C. Prevladavat će sunčano, a ujutro bi nakratko mogla zapuhati slaba bura.”


“Idućih će dana opet zajužiti. Slijedi naoblačenje, a kiša će već u nedjelju padati u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije. U ponedjeljak diljem unutrašnjosti oblačno i kišovito, lokalno obilna oborina, potkraj dana u najvišem gorju susnježica i snijeg. U utorak smirivanje i barem djelomično razvedravanje. Sa sjevernim i sjeverozapadnim vjetrom malo će osvježiti.


U nedjelju na Jadranu jačanje juga, naoblačenje i mjestimična kiša. U ponedjeljak vjetrovito uz jako i olujno jugo te mnogima neugodnu toplinu. Prevladavat će oblačno s čestom i obilnom kišom, ponegdje praćenom grmljavinom. U noći na utorak zapuhat će bura i sjeverozapadni vjetar te donijeti stabilizaciju i malo nižu temperatura zraka.”, prognozirala je za HRT Hojsak.