Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

ŠEF HRVATSKE DIPLOMACIJE

Grlić Radman: Otvaranje pregovora s EU-om je za BiH veliko postignuće

Autor: Hina

23.03.2024. 21:25
Grlić Radman: Otvaranje pregovora s EU-om je za BiH veliko postignuće

Foto: Davor Kovačević/NLOdluka Europskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora s BiH je veliko postignuće zahvaljujući konstruktivnoj političkoj volji te spremnosti na dijalog i kompromis naših susjeda, rekao je u subotu šef diplomacije Gordan Grlić Radman i izrazio uvjerenje u daljnji napredak u procesu europskih integracija.


Europsko vijeće donijelo je u četvrtak odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom na samitu čelnika zemalja Europske unije (EU) u Bruxellesu, poručivši da je toj zemlji mjesto u “europskoj obitelji”.


“Ovaj veliki uspjeh Bosne i Hercegovine pokazuje da su ciljevi ostvarivi kada postoji politička volja te spremnost na demokratski dijalog i kompromis”, rekao je šef hrvatske diplomacije nakon razgovora s kolegom iz BiH-a Elmedinom Konakovićem, dodavši da vjeruje da su to načela na kojima će se temeljiti daljnji napredak u procesu europskih integracija.
Grlić Radman je pritom napomenuo da je jasno da će se, s vremenom, na dnevnom redu naći sve važne političke teme, uključujući i reformu izbornog zakona koja će osigurati ravnopravnost konstitutivnih naroda te pitanja Ustavnog suda.


“No, ključno je da je BiH, u današnjim složenim geopolitičkim okolnostima, bila spremna iskoristiti pravi trenutak te pokazati svoj reformski kapacitet”, rekao je Grlić Radman.


Istaknuo je da nastavak reformskih procesa nužan te da će time i eurointegracijski napredak BiH biti uspješniji.


“Cilj se sada jasno vidi na horizontu, to je punopravno članstvo u EU-u (…) Ne sumnjam da će BiH, uz nastavak posvećenosti tom strateškom opredjeljenju postati članica Europske unije”, rekao je Grlić Radman, uz poruku da su Hrvatska i BiH upućene jedna na drugu i da je važno da budu u “prostoru istih vrijednosti”. Poručio je da BiH može i nadalje računati na punu političku, diplomatsku i stručnu podršku službenog Zagreba.


Ministar Konaković zahvalio je Hrvatskoj na “čvrstoj i neprestanoj podršci”, a za premijera Andreja Plenkovića je rekao da je bio “motor događaja koji su prethodili odluci Europskog vijeća”, aludirajući prvenstveno na sastanak hrvatskog šefa vlade s nizozemskim premijerom Markom Rutteom i šeficom Europske komisije Ursulom von der Leyen krajem siječnja u Sarajevu.


“Kompromis i dijalog su se isplatili. Usvojili smo 16 europskih zakona. Vijeće EU-a je ocijenilo da smo u 13 mjeseci učinili više nego u posljednjih 10 godina. Ušli smo u taj europski vlak (…) ovo je bilo malo čudo koje se ne bi dogodilo bez naših prijatelja, “, rekao je Konaković.


Istaknuo je da BiH mora nastaviti rješavati teža pitanja i izazove i podsjetio da je BiH 100 posto usklađen s vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a.


Izrazio je nadu da bi BiH mogao dobiti pregovarački okvir za nekoliko mjeseci.


Podsjetio je i da je Hrvatska glavni trgovinski partner te da njegova zemlja, i u ekonomskom smislu, nema alternativu osim EU-a.


“Ne postoji osoba ni pojedinac koji bi mogao ponuditi bolje uvjete života građanima osim EU-a. Raduje nas i plan rasta za zapadni Balkan, to je financijska injekcija koja bi trebala pomoći da naša ekonomija raste još brže, kao i integracija našeg tržišta u europsko. Za nas je imperativ da na vjetru koji smo dobili iz Bruxellesa dobijemo Pregovarački okvir”, poručio je Konaković.