Subota, 15. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

OKOLICA OTOČCA

Otkriveno uređeno spomen-obilježje posvećeno 29 žrtava Domovinskog rata

Autor: Marin Smolčić

23.03.2024. 18:00
Otkriveno uređeno spomen-obilježje posvećeno 29 žrtava Domovinskog rata

Foto: Marin SmolčićU Brlogu, mjestu u okolici Otočca, danas je otkriveno uređeno spomen-obilježje posvećeno 29 žrtava Domovinskog rata, među kojima su bili hrvatski branitelji, redarstvenici i civili. Ovaj emotivan događaj okupio je obitelji poginulih, brojne hrvatske branitelje, brojne žitelje ovog ličkog mjesta i okolnih naselja te predstavnike lokalne i regionalne samouprave, uključujući potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda, župana Ličko-senjske županije Ernesta Petryja te gradonačelnika Grada Otočca Gorana Bukovca.


Foto: Marin Smolčić


Spomen-obilježje, smješteno u blizini mjesne crkve Pohođenja Blažene Djevice Marije sv. Elizabeti, posvećeno je za 22 hrvatska branitelja i redarstvenika te sedmero civila koji su poginuli u mjestima Brlog, Drenov Klanac i Brloška Dubrava. Inicijativa za postavljanje spomenika potekla je od Udruge „Naši korijeni Kuterevo“, uz podršku Ministarstva hrvatskih branitelja, Ličko-senjske županije te Grada Otočca, dok su imena svih žrtava uklesana na spomen-obilježju.


Foto: Marin Smolčić


Ministar Medved izrazio je zahvalnost za svaku žrtvu koja je pala za hrvatsku slobodu, ističući važnost očuvanja sjećanja na one koji su svoje živote dali u borbi za Domovinu.


Foto: Marin Smolčić
– Bez obzira na protok vremena, ispisivanje imena poginulih je trajni podsjetnik na žrtvu koju smo kao narod podnijeli za slobodu Domovine, kao podsjetnik na strahote koje smo proživjeli i kao opomena da se nikada ne ponovi. Ovaj spomenik je svjetionik i putokaz mladima i budućim generacijama da se ne zaboravi istina o pravednom obrambenom Domovinskom ratu, rekao je ministar Medved.


Župan Petry u obraćanju nazočnima naglasio je da odavanje počasti poginulima u Domovinskom ratu ima iznimno bitno značenje što trebamo prenositi na buduće generacije jer je njihova žrtva temelj stvaranja hrvatske države. Don Jure Marčinković blagoslovio je Spomen-obilježje u pratnji don Jure Ladišića te svećenika Ante Luketića i Gorana Antunovića, dok je na misnom slavlju sudjelovao i don Anđelko Kaćunko.


Foto: Marin Smolčić


Svečanosti i svetoj misi u Brlogu nazočili su i brojni žitelji ovog ličkog mjesta i okolnih naselja, okupljeni u čast stradalih, pokazujući zajedništvo i poštovanje prema onima koji su dali najvišu žrtvu za slobodu Hrvatske.