Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

POLITIČKI VETERAN

Glavaš zna kako će se formirati Vlada: “Pupovac će dobiti što je htio, a DP će glumiti da to ne zna”

Autor: Dražen Ciglenečki

25.04.2024. 19:12
Glavaš zna kako će se formirati Vlada: “Pupovac će dobiti što je htio, a DP će glumiti da to ne zna”

Foto: Davor Javorović/PIXSELLDva sata nakon što je u utorak premijer Andrej Plenković ustvrdio da ima formulu kojom će pomiriti Domovinski pokret i SDSS, predsjednik DP-a Ivan Penava je tu njegovu izjavu nazvao omalovažavajućom.


On, naime, smatra da bi ga Plenković morao ozbiljno shvaćati kada govori da nikako ne pristaje da SDSS ni u kojoj formi bude dio vladajuće koalicije.


No, premijer je i dalje uvjeren da može na svojoj strani imati i Domovinski pokret i stranku Milorada Pupovca jer je on već jednom ranije uspio uskladiti dva svoja antagonizirana koalicijska partnera.
Čim je Plenković u utorak spomenuo da to nije bilo u ovom nego u prethodnom sazivu Sabora, bilo je jasno da aludira na HDSSB i SDSS. Branimir Glavaš i Milorad Pupovac imali su burnu povijest međusobnih sukoba, a ipak su zajednički održavali na životu Plenkovićevu vladu.


I to na način da njih dvojica formalno nisu bili u koaliciji jedan s drugim, nego samo s Plenkovićem, odnosno HDZ-om. Glavaš, nepravomoćno osuđen za ratni zločin, jučer nam je ispričao kako je to funkcioniralo u praksi, dok su i on i Pupovac bili jako važni za očuvanje tijesne većine u Saboru.


Telefonski poziv


– Odmah sam shvatio da Plenković misli na mene i Pupovca. U mom slučaju to je započelo Plenkovićevim telefonskim pozivom dok sam putovao iz Zadra u Osijek.


Iako sam ja već prije toga rekao Branku Bačiću da ću podržati Vladu, Plenković je htio i osobno to od mene čuti. Kazao sam i njemu da će biti u redu.


Nisam ja ništa trgovao niti bilo što tražio, uopće nismo imali pisani koalicijski sporazum, samo riječ. Objektivno, jedina je razlika između SDSS-a i HDSSB-a bila ta što su oni i na papiru bili u koaliciji, a mi to nismo.


Nisam ja u tom čitavom razdoblju komunicirao s Pupovcem, ali na jednom koalicijskom sastanku u Banskim dvorima smo se i rukovali.


Ja sam već sjedio, on je dolazio i svima pružao ruku, pa je i meni. Nasmijali smo se obojica i dao sam onda i ja Pupovcu ruku.


Poslije toga smo na koalicijskim sastancima, odnosno na hodniku u Banskim dvorima, opet bili samo na – dobar dan, prisjetio se Glavaš.


Nisu Pupovac i on bili zajedno samo u zgradi Vlade, jednom su bili i za stolom u popularnom zagrebačkom restoranu.


– Bila je večera, zapravo radni sastanak svih nas koalicijskih partnera, dosta nas je bilo, a pamtim, primjerice, i Pupovca i Furija Radina.


Tada sam im ja svima objavio da ću izaći iz koalicije jer sam već sit bio optužbi da surađujem s HDZ-om zato da mi se, kao i Tomislavu Sauchi, riješi moj sudski postupak.


No, bio sam spreman i dalje, kao jedini zastupnik HDSSB-a u Saboru, podržavati Vladu. Prvi mi je Gordan Jandroković rekao da ne može jer će se tako u javnosti stvarati percepcija da se koalicija raspada.


Pupovac je šutio, a Furija je zanimalo hoću li zaista nastaviti davati podršku Vladi u Saboru. Na kraju sam ipak popustio nagovaranju i ostao sam u koaliciji do kraja tog Devetog saziva Sabora, ističe Glavaš.


Model suradnje


Njemu se čini da ovakav model suradnje sa SDSS-om neće biti prihvatljiv Domovinskom pokretu. Ali, procjenjuje da će dogovor biti postignut na drugim osnovama.


– Papir ne znači ništa, mi smo bili u koaliciji, a DP to ne može sa SDSS-om. Predugo oni pričaju da neće sa SDSS-om da bi sada popustili.


Međutim, ima načina. Pupovac bi mogao ono što sam ja u tom sazivu, da nije u koaliciji, nego da samo podržava Vladu, što mu, naravno, nitko ne može zabraniti.


Ne mora on niti sudjelovati na koalicijskim sastancima, nego će sve rješavati s Plenkovićem u četiri oka. Nije nužno ni da troje zastupnika SDSS-a kontinuirano glasaju za prijedloge Vlade, dovoljno je da uskoče kada zatreba.


Pupovac bi, znači, bio svojevrsni skriveni partner, a Domovinski pokret se neće protiv toga buniti. Što njih briga što će Plenković i Pupovac u četiri oka dogovarati, a ne mogu zahtijevati da SDSS-ovci glasaju protiv Vlade.


Lova se tu vrti, čovječe, pronaći će oni neki zajednički jezik. Pupovac će dobiti sve što je planirao, Domovinski pokret će glumiti da ne zna za to i u redu, zaključuje politički veteran Glavaš, koji je danas u mirovini.