Četvrtak, 5. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Hotelijersko turistička i ugostiteljska škola obrazovat će specijaliste halala, art deco slastičare…

21.05.2018. 11:37
Hotelijersko turistička i ugostiteljska škola obrazovat će specijaliste halala, art deco slastičare…


Hotelijersko turistička i ugostiteljska škola Zadar do kraja godine trebala bi započeti s novim zanimljivim projektom Cooking Tour@Zadar kojim bi se nezaposlenim osobama omogućila edukaciju u pet različitih inovativnih programa; kuhar specijalist dijetoterapije, kuhar specijalist mediteranske prehrane, kuhar specijalist halal normativa, art deco slastičar i barmen/koktel-majstor/sommelier.
– Rok za izvedbu programa je 24 mjeseca, za što smo dobili gotovo dva milijuna kuna bespovratnih sredstva iz fondova EU. Ugovor smo potpisali 10. travnja s resornim ministarstvom. S programom smo krenuli kako bismo nezaposlenima omogućili specijalizaciju u drugim strukama. Polaznicima će cijela edukacija biti besplatna, a trajat će nekoliko mjeseci, nakon čega, vjerujemo, kako će ti ljudi lakše pronaći posao, rekla je Diana Radić Škara, ravnateljica Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole Zadar.
Istaknula je kako su partneri u programu Punta Skala d.o.o. gdje će se održavati praktična nastava te Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Zadar, koji bi trebali naći kandidate za program.
– CookingTour@Zadar pokrenut je kako bi ranjivim skupinama omogućio obrazovanje i kako bismo ih osnažili za uključivanje na tržište rada inovativnim pristupima poučavanju s mnogo praktične nastave kod poslodavca, primjenom IKT-a i sadržajima za opće vještine u radnom okruženju. Prva ciljana skupina ovog projekta su nezaposleni, ranjive skupine na tržištu rada. Tijekom projekta bismo osposobili/usavršili ukupno 45 nezaposlenih osoba: 37 mlađih od 25 godina, pet starijih od 54 godina i tri osobe s invaliditetom, pojasnila je ravnateljica Radić Škara.
Dodala je kako je druga ciljana skupina 20 stručnjaka iz turističko ugostiteljskog sektora (predavači HTUŠ-a i mentori praktične nastave iz Punta Skale koji će imati i priliku ojačati svoja stručna i pedagoška znanja, a neki će moći i sudjelovati u studijskom putovanju u Italiju. Također, nabavit će se oprema za partnerske ustanove te će se kreirati digitalni nastavni materijali za provedbu programa osposobljavanja/usavršavanja.