Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

MINISTAR vanjskih poslova

Grlić Radman na sastanku Globalne koalicije za borbu protiv Islamske države

Autor: Hina

08.06.2023. 15:36
Grlić Radman na sastanku Globalne koalicije za borbu protiv Islamske države

Foto: ReutersMinistar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u četvrtak u Rijadu na ministarskom sastanku Globalne koalicije za borbu protiv Islamske države, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Na sastanku je najavljen financijski zalog za stabilizaciju Iraka i Sirije u iznosu od 600 milijuna američkih dolara, navodi se u priopćenju.


Ministar Grlić Radman naglasio je, po priopćenju, kako hrvatski prioriteti u radu Globalne koalicije ostaju i dalje prevencija i suzbijanje terorizma i nasilnog ekstremizma, ne samo na Bliskom istoku, već i diljem svijeta.


„Dosadašnji uspjeh Koalicije pokazuje da samo ujedinjeni možemo postići konkretne rezultate. Nažalost, naš posao nije završen – moramo ostati aktivni.
Da’esh ne smije dobiti drugu priliku i zauzeti još jedno uporište kao nekada u Iraku i Siriji“, izjavio je ministar i dodao kako se pored tradicionalnih protuterorističkih mjera moraju pojačati i napori u gospodarskoj i socijalnoj dimenziji koju često zlorabi teroristička propaganda koja je sve više fokusirana na mlade.Izbjegličke zajednice


Između ostalog, ministar se osvrnuo i na jedan od ključnih hrvatskih prioriteta i doprinosa koaliciji, a to je održavanje vlastitog susjedstva sigurnim od terorističkih prijetnji kroz potporu euroatlantskim procesima integracija. Naglasio je pritom kako je Hrvatska još sigurnija i sposobnija nositi se s izazovima nezakonitih migracija ulaskom u šengenski prostor.


Situacija u Siriji i njezino političko rješenje je i dalje neophodno za dugoročnu stabilnost na globalnoj razini.


„Važno je podupirati lokalne vlasti i institucije, promicati dobro upravljanje te poticati dijalog i pomirenje među zajednicama kako bi se spriječilo ponovno oživljavanje terorizma i nasilnog ekstremizma te osigurala dugoročna stabilnost.


Hrvatska pomoć Iraku i Siriji do sada je ponajviše bila usmjerena obrazovnom sektoru te izbjegličkim zajednicama Sirije i susjednih zemalja. Hrvatska će ispitati mogućnosti osnaživanja svoje potpore stabilizacijskim programima Koalicije, što uključuje i područje protuminskog djelovanja“, zaključio je, po priopćenju, Grlić Radman.


Pixabay


Na marginama konferencije ministar je održao niz bilateralnih sastanaka, uključujući s domaćinom, saudijskim ministrom vanjskih poslova, princom Faisalom bin Farhanom Al Saudom, s kojim je razgovarao o regionalnim i globalnim izazovima te važnosti jačanja gospodarske suradnje, navodi se u priopćenju.