Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Nakon operacije

Papa Franjo dobrog općeg stanja, nalazi prvih pretraga dobri

Autor: Hina

08.06.2023. 14:46
Papa Franjo dobrog općeg stanja, nalazi prvih pretraga dobri

Foto: ReutersPapa Franjo bio je dobrog općeg stanja u četvrtak ujutro nakon provedene noći u bolnici poslije operacije abdomena, odmorio se, a nalazi prvih postoperacijskih pretraga bili su dobri, rekli su liječnici.


“Liječnički tim koji prati postoperativni oporavak pape kaže da je Franjo proveo mirnu noć, uz produženi odmor”, navodi se u priopćenju Vatikana.


“U dobrom je općem stanju, priseban je i diše spontano. Nalazi rutinskih pretraga su dobri”, objavio je Vatikan i dodao da će se 86-godišnji papa ostatak dana odmarati.
Papa Franjo bio je podvrgnut trosatnoj operaciji kile u srijedu, za koju su liječnici rekli da je bila uspješna te da papa neće imati ograničenja u putovanjima i drugim aktivnostima nakon oporavka.


Ostanak u bolnici


Sergio Alfieri, glavni kirurg koji je operirao papu u bolnici Gemelli, rekao je da je Franjo dobro reagirao na opću anesteziju i da očekuje da će poglavar Katoličke Crkve ostati u bolnici pet do sedam dana.


Alfieri je nakon operacije rekao novinarima da je papa snažan, ali star i da je nedavno imao bronhitis te će stoga “poduzeti sve potrebne mjere opreza”.


Franjo ima dva putovanja zakazana za ovo ljeto: Portugal od 2. do 6. kolovoza radi Svjetskog dana mladih i posjeta svetištu Fatima te Mongoliju od 31. kolovoza do 4. rujna, što će biti jedno od najudaljenijih mjesta koje je posjetio.


Alfieri je rekao da nema medicinskog razloga zašto bi papa trebao promijeniti svoj raspored.


Vatikan je objavio da su sve papine privatne i opće audijencije otkazane do 18. lipnja kao mjera opreza.


Franjo je, kada je boravio u toj bolnici 2021., održao tradicionalnu nedjeljnu molitvu s bolničkog balkona na desetom katu, koji sadrži sobe rezervirane samo za pape.


Liječnici su rekli da je operacija bila nužna kako bi se sanirala kila, koja nekada nastaje na ožiljcima od prethodnih operacija. Češća je u starijih osoba, a mogu ju također uzrokovati pretilost ili slabost trbušnih mišića.


Franjo se podvrgao laparotomiji, odnosno otvorenoj abdominalnoj operaciji u kojoj je rekonstruiran trbušni zid.


Papi je u srpnju 2021. otklonjen dio debelog crijeva u sklopu operacije zbog bolne upale u divertikulu. Ranije ove godine je rekao da se bolest vratila i da utječe na njegovu tjelesnu težinu.


Riječ je o trećem papinom boravku u bolnici otkako su ga 2013. godine kardinali izabrali kao prvog papu iz Latinske Amerike i to je najnoviji zdravstveni problem u nizu u proteklih nekoliko godina.