Srijeda, 6. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

na 25. prosinca

Grkokatolička crkva u Ukrajini pomaknula Božić

Autor: Hina

06.02.2023. 21:16
Grkokatolička crkva u Ukrajini pomaknula Božić

Foto: ReutersUkrajinska grkokatolička Crkva objavila je u ponedjeljak da će ubuduće obilježavati Božić 25. prosinca umjesto 7. siječnja, jedan u nizu poteza kojim se Ukrajina želi odmaknuti od Rusije i približiti Zapadu.


Potez Crkve pozdravio je ministar kulture Oleksandr Tkačenko.


“Ova je odluka primjerena zahtjevima našeg vremena i javnog mnijenja”, napisao je na Facebooku, pozivajući se na rezultate internetske ankete koju je provela vlada.
Anketa, provedena u prosincu 2022., pokazala je da 59 posto od više od 1,5 milijuna ispitanika podržava pomicanje proslave Božića na 25. prosinca kada se taj blagdan slavi u zapadnoj Europi.


Grkokatolici, koncentrirani većinom na zapadu zemlje, čine nešto manje od deset posto ukupnog broja vjernika u Ukrajini.


Prošlog mjeseca Tkačenko je izrazio nadu da će se sve ukrajinske crkve složiti da Božić slave 25. prosinca. Grkokatolička je prva koja je to učinila.


Dosad su sve veće crkve u većinski pravoslavnoj Ukrajini slijedile Julijanski kalendar prema kojemu je Božić 7. siječnja. Tada Ruska pravoslavna Crkva i većina drugih pravoslavnih crkava obilježava Božić.


Ukrajinska grkokatolička Crkva jedna je do nekolicine crkava koje priznaju Papu za vrhovnog poglavara, a slijede Julijanski kalendar koji je Vatikan zamijenio Gregorijanskim 1582.


Poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve Svjatoslav Ševčuk rekao je da će se blagdani s fiksnim datumom poput Božića prebaciti na novi kalendar, ali će se blagdani promjenjivog datuma, poput Uskrsa, nastaviti slaviti prema starom kalendaru.


Grkokatolička crkva u Hrvatskoj Božić slavi 25. siječnja.