Nedjelja, 21. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Engels

Baza ruskih strateških bombardera ponovo napadnuta, čuju se eksplozije, stižu snimke

Autor: Portal Novi list

26.12.2022. 08:53
Baza ruskih strateških bombardera ponovo napadnuta, čuju se eksplozije, stižu snimke

Foto: Screenshot TwitterBaza ruskih strateških bombardera Engels, 800 kilometara od fronta, ponovo je napadnuta. Iz zračne baze, udaljene 800 kilometara od fronta, čuju se eksplozije.


“Na mjesto incidenta stigla su kola hitne pomoći u pratnji jedinica Ministarstva za hitne situacije Ruske Federacije”, izvještavaju lokalni mediji.


Ruska novinska kuća Baza izvijestila je, pozivajući se na lokalno stanovništvo, da su sirene za zračnu uzbunu zavijale i da se čula eksplozija.


Incident u zračnoj bazi Engels u ruskoj regiji Saratov se istražuje, ali nije bilo štete na civilnoj infrastrukturi, rekao je lokalni guverner.


Rusko ministarstvo obrane objavilo je da su poginule tri vojne osobe, pripadnici tehničkog osoblja koji su bili na aerodromu. Tvrde da su ih pogodile “olupine oborenog ukrajinskog drona” i da “zrakoplovna oprema nije oštećena”.


Engels je jedna od samo dvije baze u potpunosti opremljene za operacije ruskih strateških bombardera, koji se od početka invazije na Ukrajinu, koriste za lansiranje krstarećih raketa. Ovim raketama Rusi posljednjih tjedana gađaju ukrajinsku energetsku infrastrukturu, pokušavajući zemlju ostaviti bez električne energije.


Podsjetimo, ova zračna baza u blizini grada Saratova, oko 730 kilometara jugoistočno od Moskve, pogođena je 5. prosinca, a tada su Rusi priznali da su istog dana obje njihove baze strateških bombardera napadnute ukrajinskim dronovima.


Tada je Rusija objavila da su u napadu korišteni stari sovjetski izviđački dronovi Tu-141 Strizh i Tu-143, koje je Ukrajina modificirala u dronove kamikaze. Jedan Tu-141 Strizh srušio se u Zagrebu 10. ožujka i izazvao manji krater i materijalnu štetu. Istraga hrvatskih sigurnosnih službi pokazala je da je taj dron nosio avionsku bombu OFAB-100-120, težine 120 kilograma.


Taj je dron, pokazala je istraga NATO-a, bio primijećen na radarima u Rumunjskoj, Mađarskoj i Hrvatskoj, međutim svejedno je neometano doletio do Zagreba, gdje se na koncu i srušio, u blizini Studentskog doma Stjepan Radić.


Pokaže li se da su u novom napadu na Engels ponovo korišteni isti dronovi, to je već drugi put u manje od mjesec dana da je protuzračna obrana jedne od dviju najvažnijih ruskih zračnih baza, koju koriste strateški bombarderi koji mogu nositi nuklearno oružje, u potpunosti zakazala.Nakon ranijeg napada na satelitskim snimkama viđen je jedan oštećen ruski strateški bombarder TU-95, okružen vatrogasnom pjenom.


Prve, nepotvrđene informacije govore da je u najnovijem napadu na Engels pogođen jedan bombarder TU-95MS, no zasad ne postoji nikakva vizualna potvrda takvih tvrdnji. Istovremeno, lokalni stanovnik za ruske je medije rekao da je eksplozija koju je čuo bila znatno slabija od one 5. prosinca, kad su se oglasili alarmi na svim automobilima u okolici.


Dvostruki udari 5. prosinca zadali su Moskvi veliki udarac glede reputacije i pokrenuli pitanja analitičara o tome zašto je njezina obrana zakazala, ocijenili su analitičari, dok se pozornost usmjeravala na korištenje dronova u ratu između susjeda.


Ukrajina nikada nije javno preuzela odgovornost za napade unutar Rusije, ali je rekla da su takvi incidenti “karma” za rusku invaziju.