Utorak, 27. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

RAT U UKRAJINI

Amerikanci traže od Kijeva da odgodi veliku ofenzivu i promijene način ratovanja

Autor: Hina

21.01.2023. 08:20
Amerikanci traže od Kijeva da odgodi veliku ofenzivu i promijene način ratovanja

Foto: ReutersVisoki američki dužnosnici savjetuju Ukrajini da odustane od pokretanja velike ofenzive protiv ruskih snaga dok se ne dostavi najnovija zaliha američkog oružja i dok se ne provede odgovarajuća obuka, rekao je u petak neimenovani dužnosnik Bidenove administracije.


Dužnosnik je, razgovarajući s malom skupinom novinara pod uvjetom anonimnosti, rekao da se Sjedinjene Države čvrsto drže svoje odluke da ne isporuče tenkove Abrams Ukrajini u ovom trenutku, dok traje polemika s Njemačkom oko tenkova.


Razgovori SAD-a s Ukrajinom o bilo kakvoj protuofenzivi vodili su se u kontekstu osiguravanja da Ukrajinci posvete dovoljno vremena najprije obuci s najnovijim oružjem koje su osigurale Sjedinjene Države, rekao je dužnosnik. Američki dužnosnici vjeruju da bi ofenziva bila uspješnija ako Ukrajinci iskoriste obuku i pričekaju dopremu novog oružja.


Sjedinjene Države su u četvrtak objavile da će poslati stotine oklopnih vozila u Ukrajinu za korištenje u borbi. Visoko američko izaslanstvo koje je uključivalo zamjenicu državnog tajnika Wendy Sherman i zamjenika savjetnika za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jona Finera boravilo je proteklih dana u Kijevu na razgovorima s ukrajinskim dužnosnicima.
Poruka Amerikanaca bila je da je Ukrajina potrošila značajna sredstva za obranu grada Bahmuta, ali da postoji velika mogućnost da će Rusi na kraju istisnuti Ukrajince iz tog grada, rekao je dužnosnik. Ako se to dogodi, to neće rezultirati nikakvim strateškim pomakom na bojnom polju, rekao je dužnosnik.
Jedno od tema razgovora bila je i koliko se ukrajinskih resursa troši na obranu Bahmuta dok se istodobno priprema ofenziva kojom bi se pokušali istjerati Rusi iz područja koja drže u južnoj Ukrajini. Američki dužnosnici rade s Ukrajincima na ovom kompromisu, rekao je dužnosnik.


S druge strane, američki dužnosnici savjetuju Ukrajini da prilagodi način na koji Kijev vodi rat i da ne pokušava parirati Rusiji plotun po plotun topničke vatre jer će u konačnici Moskva dobiti prednost iscrpljivanjem, rekao je dužnosnik.


Zbog toga najnovija američka isporuka oružja uključuje oklopna vozila, jer će to pomoći Ukrajini da promijeni način na koji se bori u ratu, rekao je dužnosnik.


Loše zimsko vrijeme ometalo je borbe na prvim linijama, iako bi hladnoća koja zamrzne i očvrsne tlo mogla utrti put za obje strane da pokrenu ofenzivu s teškom opremom, rekao je Serhij Haidai, guverner ukrajinske regije Luhansk. Dužnosnik je rekao da Sjedinjene Države u ovom trenutku ne planiraju poslati tenkove Abrams u Ukrajinu jer su skupi i teški za održavanje.


Njemački ministar obrane Boris Pistorius u petak je zanijekao da je Berlin jednostrano blokirao isporuku glavnih borbenih tenkova Leopard Ukrajini, ali je rekao da je vlada spremna brzo krenuti u njihovo slanje ako postoji konsenzus među saveznicima.