Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Gordana Dragun “kneginja hrvatskog maslinarstva”

23.02.2011. 23:00
Gordana Dragun “kneginja hrvatskog maslinarstva”


Sedma tradicionalna međunarodna manifestacija maslinara Mediterana MASLINA SPLIT 2011 održati će se 26. i 27. veljače u hotelu Zagreb – Duilovo u Splitu u organizaciji saveza maslinara SDŽ. Prema broju sudionika ovo je najveća maslinarska manifestacija u Europi na kojoj je ove godine prijavljeno 1.017 uzoraka za natjecanje u kvaliteti maslinovog ulja. Iz Zadarske županije prijavilo se 137 natjecatelja sa 201 uzorkom. 
Svečano otvorenje manifestacije je 26. veljače u deset sati prilikom kojeg će dr. sc. Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske, podijeliti godišnja priznanja za unapređenje hrvatskog maslinarstva.
Među nagrađenima troje je predstavnika iz Zadarske županije koji su svojim radom i trudom doprinijeli razvoju maslinarstva. Kneginjom hrvatskog maslinarstva proglašena je Gordana Dragun, dipl. ing. agr. Hrvatska poljoprivredna komora – Područni ured Zadarske županije, povelja Edmund Modun dodijeliti će se se Mladenki Mašina, PZ Drobnica Preko, za revitalizaciju maslinarstva, a plaketa Frane Tabain bit će uručena Jošku Kolegi iz Zadra za njegovanje i unapređenje izvornih starih sorata masline.   
Program se nastavlja stručnim skupom o konvencionalnom i ekološkom maslinarstvu na kojem će izlagati najeminentniji stručnjaci s područja maslinarstva i proizvodnje maslinovog ulja. Nakon stručnih izlaganja upriličit će se degustacija sortnog maslinovog ulja i podjela diploma i medalja. Za sve sudionike ovog velikog događaja održati će se svečana večera prilikom koje će se podijeliti nagrade za najkvalitetnija maslinova ulja i delicije od ploda masline, te će se proglasiti šampioni u pojedinim natjecateljskim klasama.
Maslinari će tijekom trajanja manifestacije biti u prilici pogledati izložbeno – prodajni sajam opreme i sredstava za maslinarstvo i uljarstvo, na kojem će biti prikazana najnovija dostignuća opreme i tehnologije, ali i najnovija sredstva za gnojidbu, prihranu i zaštitu.  
Drugog dana manifestacije održat će se stručna radionica u ekološkom masliniku u Šestanovcu, gdje će se prezentirat rezidba masline i prikazat proizvodnja humusa od komine masline.
Maslina 2011 Split održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH, Splitsko – dalmatinske županije i grada Splita.