Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

REAKCIJA VLADE

Francuska nakon nereda zabranila prodaju pirotehnike 14. srpnja

Autor: Hina

09.07.2023. 17:17
Francuska nakon nereda zabranila prodaju pirotehnike 14. srpnja

Foto: ReutersFrancuska je zabranila prodaju, posjedovanje i prijevoz pirotehničkih sredstava tijekom vikenda nacionalnog praznika 14. srpnja, nakon nereda izazvanih smrću tinejdžera kojeg je ubio policajac, priopćila je vlada u nedjelju.   Pirotehnička sredstva korištena su kao oružje za vrijeme nemira koji su eksplodirali u Francuskoj nakon što je policajac ustrijelio 17-godišnjaka tijekom prometne kontrole 27. lipnja u blizini Pariza, ponovno pobudivši dugotrajne frustracije i optužbe za sustavni rasizam u francuskim snagama sigurnosti.


“Kako bi se spriječilo rizik od ozbiljnog remećenja javnog reda tijekom proslave 14. srpnja, prodaja, posjedovanje, prijevoz i upotreba pirotehničkih sredstava zabranjeni su do 15. srpnja”, navodi se u vladinoj uredbi objavljenoj u službenom listu Le Journal du Dimanche. Zabrana se ne odnosi na profesionalce ili općine koje organiziraju tradicionalni vatromet za proslave Dana Bastille, dodaje se.


Zabrinuta zbog mogućih ponovnih nereda, premijerka Elisabeth Borne rekla je u subotu za dnevnik Le Parisien da će vlada rasporediti “ogromna sredstva za zaštitu Francuza” tijekom državnog praznika. Vatrometi su uobičajeni za vrijeme proslave Dana Bastille. Pirotehnička sredstva također se često koriste tijekom prosvjeda u zemlji. Policijsko ubojstvo tinejdžera alžirskog podrijetla Nahela M. u pariškom predgrađu Nanterreu izazvalo je najgore urbano nasilje u zemlji od 2005. godine. Više od 3700 ljudi odvedeno je u policijski pritvor u vezi s prosvjedima od Nahelove smrti, uključujući najmanje 1160 maloljetnika, prema službenim podacima.