Foto: Sebastian GOVORČIN
Na 3.200 četvornih metara zemljišta izniknuo je pogon veličine 500 četvornih metara, koji svoju proizvodnju soljenja inćuna u cijelosti izvozi na tržište Italije i Španjolske. Dnevno se u dvije smjene obradi 7.000 kg ribe, a na godinu oko 900 tona, doznajemo od Igora Vučetića, direktora Ferala
Nakon sređivanja prostorne situacije na otoku Viru, očekuje se s pravom da će ovaj otok eksplodirati ne samo turizmom, graditeljstvom nego i poduzetničkim projektima. Tako je u gospodarskoj zoni izniknuo novi proizvodni pogon za soljenje i preradu ribe tvrtke Feral d.o.o. Vir.
Feral – svijetla točka
Na 3.200 četvornih metara zemljišta izniknuo je pogon veličine 500 četvornih metara, koji svoju proizvodnju soljenja inćuna u cijelosti izvozi na tržište Italije i Španjolske. Dnevno se u dvije smjene obradi 7.000 kg ribe, a na godinu oko 900 tona. Pod punim proizvodnim kapacitetom moguće je zapošljavanje čak 80 djelatnika, a za taj je proizvod na duže vrijeme osigurano tržište. Međutim, Feralov proizvodni pogon smješten je u neuređenom dijelu otoka Vira koji okružuje visoka trava, pa više izgleda kao dio nekakvog prerijskog, a ne mediteranskog pejsaža.
Na nedavnoj proslavi Dana općine Vir, načelnik Kristijan Kapović definirao je osnovnu prepreku razvoju otoka Vira. Sve zemljište na Viru u privatnom je vlasništvu. Općina Vir, za razliku od mnogih općina koje se diče pravim “boomom” gospodarskih zona, nema na raspolaganju toliko velike površine zemljišta u svom vlasništvu.
– Štoviše, nema ni mogućnosti, kako to rade neke druge općine, otkupiti krš i neuređen okoliš od Hrvatskih šuma i kasnije tu istu zemlju prodavati ili davati u najam za 3 -7 eura po četvornom metru. Na Viru se sad zemlja prodaje za 15 do 50 eura, a naša je sreća da smo u ovaj projekt krenuli s vlastitim zemljištem, ali i kreditom od 300.000 eura. Osim toga, mi poduzetnici spremni smo financirati detaljne planove uređenja, ali nekako nema komunikacije s druge strane, rekao je prvi čovjek Ferala Igor Vučetić.
Potrebno uređenje zone
Sad, kad je konačno donesen Prostorni plan Općine Vir, za ovakve pothvate nedostaju detaljni planovi uređenja. Za konkretnu zonu već postoji nekoliko potencijalnih investitora, ali trenutačno suvremeni tegljači niskog profila, zbog neuređene prometnice, jedva da mogu stići do proizvodnog pogona. Prema Vučetićevu mišljenju, Općina Vir bi se tu trebala značajnije uključiti, ako ne kompletnim opremanjem zone, ono barem izgradnjom prometnica ili najosnovnije infrastrukture.
– Proces zrenja traje od 40-60 dana na temperaturi 4-5 stupnjeva Celzijevih, a slično kao i kod proizvodnje pršuta, što je proces dulji, to je proizvod bolji. Riječ je o prilično skupom proizvodu koji se radi ručno, tj. za njega nema nekakve odgovarajuće proizvodne tehnologije. Stoga on pravu cijenu ne može postići na domaćem nego na stranim tržištima, prvenstveno Italije i Španjolske, gdje od nas usoljeni inćun ide na filetiranje. Stoga se moramo pripremiti i za ulazak u EU, ishodujući sve norme i standarde koji potvrđuju visoku kvalitetu te i mi krenuti u filetiranje i proizvodnju gotovog proizvoda za tržište. Najvažnije jest da naš proizvod već sad postaje prvi izvozni virski brand na tržištu Europe, rekao je na kraju našeg obilaska Igor Vučetić.
najnovije
najčitanije
KK Zadar
KK ZADAR
Izbori u Gradu košarke: Vice Genda novi član Nadzornog odbora KK-a Zadar
Scena
TIK TOK
VIDEO Britanka bila na zabavi u Zadru pa ostala u čudu: ‘Tko je ovaj tip? Ljudi su ludi za njim?’
Zadar
TRN U OKU ZADAR
VIDEO Radnik zadarske Čistoće u nevjerici: ‘Teško je gospodi gradskoj stavit škovacu u kantu…’
Zadar
DHMZ
Danas sunčano i toplo
Zadar
Prgodan program
Makedonsko kulturno društvo Biljana upriličilo program »Ususret Uskrsu«
Zadar
HRISTOS VASKRSE!
U Zadru proslavljen pravoslavni Uskrs: Pozivam vas da neumorno njegujemo potrebu za narodnim jedinstvom
Zadar
Rekordne brojke
[FOTO] Završeno 11. izdanje Wings for Life utrke, pobjednici u Zadru Kristijan Rubinić i Nataša Šustić
Scena
TIK TOK
VIDEO Britanka bila na zabavi u Zadru pa ostala u čudu: ‘Tko je ovaj tip? Ljudi su ludi za njim?’
Zadar & Županija
Velika utrka
FOTO Točno u 13 sati krenula utrka Wings for Life, 8000 sudionika trče za one koji ne mogu
Zadar
Vremeplov