Utorak, 23. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

POPLAVE

Drava obara rekorde vodostaja u ovom stoljeću, naselje Križnica odsječeno

Autor: Portal Novi list, Hina

09.08.2023. 17:45
Drava obara rekorde vodostaja u ovom stoljeću, naselje Križnica odsječeno

Foto: Ilustracija poplavljene Drave kod jezera Šoderica / Foto Luka Stanzl/PIXSELLNa dvije mjerne stanice u Virovitičko-podravskoj županiji Drava obara rekordne vodostaja u ovom stoljeću, na pojedinim se dijelovima izlila, no nije ugrozila stambene objekte, izvijestio je u srijedu županijski Stožer Civilne zaštite.


Na mjernoj stanici Terezino Polje vodostaj u 7 sati iznosio je 314, a na stanici Vrbovka 669 centimetara.


Prema riječima načelnika stožera Marija Klementa Drava je poplavila poljoprivredne površine na području prekodravskog naselja Križnica koje je sada odsječeno jer skela ne vozi, a viseći pješački most zbog sigurnosti nije u upotrebi.
„Voda je ušla kilometar do dva u naselje, ali najveći dio kuća nije ugrožen, osim pojedinih koje se nalaze uz rijeku. Stanovnike opskrbljujemo u suradnji sa Stožerom civilne zaštite općine Pitomača“, rekao je Klement.


Na još dvije kritične točke u Virovitičko-podravskoj županiji, Novi Gradac u općini Gradini i Kapinci u općini Sopju situacija je pod kontrolom.


Iz Stožera su zamolili građane da ne prilaze nasipima postavljenim za obranu, da ne parkiraju svoja vozila kraj njih i da se ne penju na nasipe i mostove kako bi fotografirali poplave.


„Pazite na svoju sigurnost, nijedna fotografija nije vrijedna toga da stradate ili napravite oštećenje na nasipu koje će prouzročiti izlijevanje rijeke na okolno područje, a koje će onda biti teško zaustaviti“, poručili su iz Stožera CZ Virovitičko-podravske županije.