Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

PREGLEDI

Djeca u Gospiću dobro čuju

Autor: Marin Smolčić

17.10.2023. 13:14
Djeca u Gospiću dobro čuju

Foto: Marin SmolčićStruka tvrdi kako je budućnost medicine u preventivi, odnosno tzv. skrining pregledima kojima se traži bolest u populaciji – dakle kod zdravih ljudi. Izvrstan primjer toga je probir sluha u novorođenog djeteta koji se radi u Općoj bolnici Gospić kao i cijeloj Republici Hrvatskoj u rodilištu treći dan života, još od 2003. godine. Dakle, unazad 20 godina u rodilištu Opće bolnice Gospić, Rodilištu prijatelju djeteta, se radi otoakustička emisija (OAE), metoda ispitivanja sluha novorođenčeta starog tri dana, kojom već u tako ranoj dobi možemo znati čuje li dijete. Više o svemu rekla nam je mr. Sandra Čubelić, ravnateljica Opće bolnice Gospić.


– Moramo napomenuti da, osim navedenog, radi se probir na metaboličke i nasljedne bolesti (8 bolesti), zatim UZV probir novorođenačkog mozga i kuka, a unazad nekoliko godina pedijatri Dječjeg odjela Opće bolnice Gospić (koji ujedno rade i posao neonatologa u rodilištu), rade i pretragu kojom se otkrivaju kritične srčane greške (CCHD), a uskoro se nadamo da ćemo uvesti i probir – ultrazvučni pregled bubrega novorođenčeta kojim bi se pokazale razvojne anomalije urinarnog trakta. Ovim smo jedna od rijetkih bolnica, a možda i jedna u Republici Hrvatskoj, iz koje novorođenčad izlazi sa toliko probirnih metoda kojima je cilj otkriti bolest prije nego što ona pokaže simptome i znakove, odnosno pomaže dječici Ličko-senjske županije da terapijski djelujemo prije nego što bolest napravi traje posljedice. Spomenutom metodom otoakustične emisije (OAE) pregledano je tijekom ovih 20 godina oko 5000 djece rođene u Općoj bolnici Gospić i moramo naglasiti da osim blažih provodnih smetnji nismo imali niti jedno u potpunosti gluho dijete, izjavila je ravnateljica mr. Sandra Čubelić.


Pri tome je rado pozirala u društvu koje čine dr. Linda Hibravi Kosić, spec. pedijatar, voditelj pedijatrijskog Odjela dr. Kristina Ilić, spec. pedijatar, sr. Slavica Adžija, glavna sestra Odjela za ginekologiju i porodništvo te jedne majke s djetetom.