Nakon hladnih bura i kišovite južine, s prvim toplim i sunčanim danima ožujka oživila je i zadarska tržnica. Zimsku zelenu monotoniju kupusarki razbijaju stručci mlade kapulice i rotkvica, pomidori, tikvice, kukumari iz staklenika te prvi dalmatinski vjesnici proljeća – divlje šparoge.
Šparoge rastu kao samonikle biljke uz priobalno područje. Kroz povijest šparogu je proslavila njezina ljekovitost. Naime, u staroj Kini još 3.000 godine prije nove ere jedna je vrsta šparoge bila vrlo tražena kao lijek protiv kašlja, čireva i oteklina. U Francuskoj, gdje su ovu divlju biljku poznavali još u doba Rimljana, šparogu su hvalili kao diuretsko sredstvo koje ima čak i moć rastvaranja bubrežnih kamenaca. Osim toga, divljim šparogama se od 15. stoljeća pripisuju i afrodizijačka svojstva. Što se tiče današnjice, dobro je znati da su šparoge jedan od najbogatijih izvora rutina, flavonoida koji reducira kolesterol, snižava krvni tlak i ojačava oslabljene kapilare. Ujedno, šparoga djeluje stimulirajuće kod dugotrajnog i napornog umnog rada.
Na zadarskoj tržnici šparoge se mogu kupiti od ožujka do lipnja. Prema priči prodavačica na tržnici, sezona branja šparoga najprije počinje na zadarskim otocima, potom se širi na zaleđe.
– Što se tiče čišćenja šparoga, njih treba lomiti na dijelu gdje počinju biti tvrđe, a nakon toga se peru u vodi. Kuhaju se desetak minuta u kipućoj vodi u kojoj prethodno doda malo soli, šećera i maslaca. To će izvući prirodnu gorčinu šparoga, savjetuju iskusne prodavačice na zadarskoj pijaci, gdje vezica šparoga, ovisno o veličini košta od 25 do 30 kuna.
Na pitanje, zašto vezica šparoga košta kao suho zlato, prodavačice uvijek pričaju istu priču.
– Za šparoge ne treba žaliti novca. Šparoge nisu samo delikatesa, one su i lijek, prije svega diuretik, pomažu kod otežanog mokrenja. Osim toga snižavaju i kolesterol, a blagotvorno djeluju i na krvni tlak. Od davnina šparogama se priznaju afrodizijačka sredstva, uvjerljivo pričaju prodavačice na zadarskoj pijaci, opravdavajući visoke cijene šparoga.
Uz vezicu šparoga prodavačice su spremne kupcima ponuditi i kulinarski savjet za njihovu pripremu. Najbolje je, kako kažu, šparoge pripremiti s jajima, lešo, na salatu ili kao fritaju.
– Još od davnina šparoge se pripremaju s jajima. Najjednostavnije ih je skuhati s jajima i začiniti maslinovim uljem, a salatu i kvasinom. Odlične su i za pripremu fritaje. Osim tradicionalnih načina pripreme, šparoge mogu poslužiti i kao dodatak juhama i nadjev raznim tijestima te prilog mesnim i ribljim jelima, savjetuju prodavačice.
najnovije
najčitanije
Vinske kronike
poznata sorta
ZADAR VS. SVIJET Regionalne specifičnosti cabernet sauvignona širom svijeta
Svijet
suprotno europskim zemljama
Amerikanci očekivano osudili nalog Haškog suda za uhićenje Netanyahua
Ostali sportovi
Veliki "come back"
Lindsay Vonn se vraća skijanju na utrci u St. Moritzu
Zadar
slobodan ulaz
U sklopu obilježavanja Dana grada Zadra Muzej antičkog stakla priredio bogat program
Zadar & Županija
NESREĆA
Tehnički direktor Jadrolinije opisao što se dogodilo s katamaranom “Silba”
Županija
SILBA
FOTO Katamaran Jadrolinije udario o obalu Božave
Županija
TUŽNI ODLAZAK
VIŠE OD BRODA Šarini su živjeli s ‘Princem Zadra’: ‘Godinama smo radili s njim, živjeli, dizali…’
Kultura
Alba Miočev
Mlada zadarska slikarica osvojila Grand Prix: “Bitno je da svaki dan uđem u atelje, čak i ako ne slikam…”
Scena
IRIS PETRAČ
Tko je supruga Novice Petrača? Bivša zadarska novinarka i glasnogovornica Grada Zadra
Županija
POTPORE