Puževi su se uglavnom kuhali i pekli na roštilju, kao što nalaže ravnokotarska tradicija te posluživali uz klasični umak od kvasine, ulja, soli, papra i ružamarina. Oni koji su se odmaknuli od tradicionalnih receptura, pripremali su ražnjiće od puževa koje su kombinirali s povrćem i hamburgerom
Sto pedeset kilograma vinogradskih puževa, na različite načine, pripremilo je devet ekipa koje su sudjelovale na prvoj županijskoj kulinarskoj manifestaciji “Dan puževa”. Ova kulinarska manifestaciju, koju je prvi put organizirala Općina Zemunik Donji u suradnji s Domom za psihički bolesne odrasle osobe Zemunik, održana je u subotu na igralištu zemuničkog sportskog centra, gdje se, osim kulinarskih ekipa, okupilo mnoštvo ljubitelja vinogradskih puževa, koji su autohtoni specijalitet Ravnih kotara.
Vinogradske puževe po različitim recepturama spremalo je devet ekipa i to: Dom za psihički bolesne odrasle osobe Zemunik, Zadarska županija, Grad Benkovac i općine Zemunik Donji, Škabrnja, Poličnik, Galovac i Novigrad te ekipa Zadarskog lista. Uz puževe, koje su nakon prošlotjedne kiše, sakupili korisnici i djelatnici Doma Zemunik, kulinarske ekipe, za pripremu svojih specijaliteta imali su pregršt sastojaka, mesa, kobasica, hamburgera, povrća, kruha… te različite začine, sol, papar, ružamarin, kao i kvasinu i ulje. Puževi su se uglavnom kuhali i pekli na roštilju kao što nalaže ravnokotarska tradicija te posluživali uz klasični umak od kvasine, ulja, soli, papra i ružamarina. Oni koji su se odmaknuli od tradicionalnih receptura, pripremali su ražnjiće od puževa koje su kombinirali s povrćem i hamburgerom. Pustivši mašti na volju, na zemuničkom igralištu pripremale su se i pikantne salate i bruskete s parmezanom. Profesionalci iz Doma Zemunik, pripremili su rižot i buzaru od puževa. Sve u svemu, ljubitelji puževa došli su na svoje i među pripremljenim jelima, svatko je našao nešto po svojemu guštu. Delikatese od puževa zalijevale su se domaćim zemuničkim vinom.
Organizatori, Općina Zemunik Donji i Dom za psihički bolesne odrasle osobe Zemunik, kulinarske ekipe te mnogobrojni posjetitelji, nisu skrivali oduševljenje novom županijskom manifestacijom, koja je održana u zemuničkom kraju. Namjera je da “Dan puževa”, kako je pojasnio Šime Vicković, zamjenik načelnika Općine Zemunik Donji, da ova kulinarska manifestacija, poprimi tradicionalni karakter.
– Inicijatori, a ujedno i organizatori ove kulinarske manifestacije su Općina Zemunik Donji i Dom za psihičke bolesne odrasle osobe Zemunik. Kroz “Dan puževa”, namjera nam je da populariziramo i zaštitimo vinogradske puževe kao autohtoni specijalitet ravnokotarskog kraja. Ideja je, da ova kulinarska manifestacija, svake godine, nakon prvih rujanskih kiša, održava se u drugoj općini. Domaćinstvo za sljedeću godinu već je ponudila Općina Poličnik, odnosno načelnik Davor Lončar, govori Šime Vicković, pojašnjavajući kako prvi “Dan puževa” nije imao natjecateljski karakter, već je poslužio za zagrijavanje za sljedeću godinu kada očekuje još veći odaziv kulinarskih ekipa.
najnovije
najčitanije
Županija
obavijest
Na Viru uskoro larvicidna dezinsekcija
Svijet
nuklearni program
O pravu da obogaćuje uranij Iran ne želi ni pregovarati
Košarka
Trener košarkašica Zadra
Luka Bujas: “Klub je odlično posložen, a ciljevi trebaju biti viši od ostanka u ligi”
Zadar
USUSRET SEZONI
Nakon blagdana kreće uređenje zadarskih plaža. Evo što je sve u planu
Svijet
stravičan slučaj
Njemački liječnik palijativne medicine ubio najmanje 15-ero pacijenata
Crna Kronika
kaznena prijava
U domu Filipjanca pronađen kokain
Županija
ročište
Ispitane tražbine vjerovnika MasVina: obitelji Željka Uzelca nisu priznali 316.000 eura tražbine
Zadar
nastavak priče
Mjesec dana nakon smrti Mate Žagara, radnja je i dalje otvorena
Zadar
odlična lokacija
Atraktivan državni prostor u Zadru iznajmljen za šest tisuća eura
Zadar
okupljanje struke