Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Samit kluba

Članice EU MED9 traže rješenja za energetska, migracijska i klimatska pitanja

Autor: Hina

09.12.2022. 17:40
Članice EU MED9 traže rješenja za energetska, migracijska i klimatska pitanja

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELLČlanice skupine EU MED9 “tražit će zajednička rješenja” za energetska, migracijska i klimatska pitanja na Mediteranu, rekao je u petak premijer Andrej Plenković po dolasku na deveti samit tog neformalnog kluba.


“Bit ove suradnje je da lideri država članica Europske unije koji su s obala Mediterana pa i Jadranskoga mora, kao Hrvatska i Slovenija, rasprave ključne teme na globalnoj, regionalnoj i europskoj razini”, rekao je Plenković novinarima.


Glavne teme devetog samita EU MED 9 skupine bit će nezakonite migracije, energetska kriza, ekonomska suradnja i klimatske promjene na Mediteranu, rekao je premijer, za što će Španjolska kao domaćin te Hrvatska, Slovenija, Cipar, Francuska, Grčka, Italija, Malta i Portugal “tražiti zajednička rješenja”. Hrvatskoj i Sloveniji ovo je drugi samit, postale su članice EU MED skupine u rujnu prošle godine.
Na sastanku će sudjelovati francuski predsjednik Emanuel Macron, premijeri Cipra, Grčke, Malte, Portugala i Slovenije, Nicos Anastasiades, Kirijakos Micotakis, Robert Abela, Antonio Costa i Robert Golob, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Italiju umjesto talijanske premijerke Giorgie Meloni predstavlja ministar vanjskih poslova Antonio Tajani.


Plenković je dodao da je posebno važno što se samit održava uoči sastanka Europskog vijeća idući tjedan. Ministri unutarnjih poslova država članica u četvrtak su jednoglasno podržali ulazak Hrvatske u šengenski prostor i od 1. siječnja 2023. ukidaju se granične kontrole na njezinim kopnenim i pomorskim graničnim prijelazima, a na proljeće u zračnim lukama. Pozitivnu odluku nisu dobile Rumunjska i Bugarska koje već 11 godina čekaju pred vratima šengena i o tome bi se moglo razgovarati idući tjedan.


“Razumljivo je da predsjednici i Rumunjske i Bugarske žele o toj temi raspravljati na najvišoj razini. Hrvatska pozicija je jasna: mi smo zadovoljni što smo mi dobili potporu na temelju ispunjenih kriterija i reformi”, istaknuo je Plenković.


Dodao je da će sastankom Europskog vijeća dominirati energetska pitanja i “sve ono što je u ovom trenutku bitno da zajednički učinimo da ublažimo posljedice ruske agresije na Ukrajinu”.


Plenković je poželio uspjeh i sreću hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji koja se upravo s Brazilom bori za prolazak u polufinale Svjetskog prvenstva.


“Brazil je velika i ozbiljna momčad, ali i naši su jako dobri. Želim od srca puno uspjeha i pobjedu”, rekao je premijer.