Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

COP27

Biden traži jaču borbu protiv klimatskih promjena

Autor: Hina

11.11.2022. 19:04
Biden traži jaču borbu protiv klimatskih promjena

Foto: ReutersAmerički predsjednik Joe Biden rekao je u petak na konferenciji COP27 u Egiptu da je zbog rata u Ukrajini važnije nego ikad uložiti veće napore u borbu protiv klimatskih promjena, pozivajući sve zemlje da se usklade s ciljevima za ograničenje globalnog zagrijavanja na 1,5 stupnjeva Celzijevih.


“Ruski rat samo povećava hitnost da svijet izađe iz svoje ovisnosti o fosilnim gorivima”, rekao je.


Biden je upozorio da je na kocki “sam život na planetu” i naglasio da je SAD “na putu” da ostvari svoje obećanje da će smanjiti emisije za 50 do 52 posto do 2030. u odnosu na 2005.
SAD će učiniti svoj dio kako bi izbjegli “klimatski pakao”, rekao je, citirajući upozorenje glavnog tajnika UN-a izrečeno ranije ovaj tjedan.


U pogledu smanjenja emisija metana, Biden je rekao da se više od 130 zemalja pridružilo toj inicijativi, što pokriva više od polovice globalnih emisija metana. Rekao je da je smanjenje emisija metana za 30 posto do 2030. najbolja šansa da cilj od 1,5 stupnjeva bude dostižan.


Biden je na konferenciji o klimi proveo samo nekoliko sati, a nakon nje putuje u Kambodžu. Većinu konferencije je propustio zbog izbora za Kongres u SAD-u.