Subota, 15. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

MEĐUNARODNO TRŽIŠTE

Cijene nafte pod pritiskom gospodarske neizvjesnosti

Autor: Hina

25.04.2023. 16:49
Cijene nafte pod pritiskom gospodarske neizvjesnosti

Foto: PixabayCijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima nakon plusa u dva prethodna trgovinska dana, pod pritiskom nesigurnih globalnih gospodarskih izgleda i snažnijeg dolara.


Cijena barela sirove nafte pala je na londonskom tržištu u podnevnoj trgovini u odnosu na prethodno zatvaranje 70 centi, na 82,03 dolara. Barelom se na američkom tržištu trgovalo po 65 centi nižoj cijeni, od 78,11 dolara. Jučer su cijene na oba tržišta pri zatvaranju bilježile dobitke iznad jedan posto. Jači dolar naftu čini skupljom za vlasnike drugih valuta i obično odražava smanjenu sklonost investitora prema riziku.


“Oporavak dolara smanjuje raspoloženje. Pretpostavljam da nadolazeća objava makroekonomskih podataka o cijenama nekretnina i povjerenju potrošača u SAD-u također kupce drži po strani”, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.
“Općenito sklonost prema rizičnoj imovini danas sve više pada, a gubitke primjećujemo na većini robnih tržišta”, rekao je Ole Hansen iz Saxo Bank.


Potporu cijenama nafte u jutarnjoj trgovini pružao je optimizam investitora da će putovanja tijekom blagdana u Kini povećati potražnju za gorivima te očekivanja prošlotjednog pada zaliha sirove nafte u SAD-u.


Nedobrovoljna i planirana smanjenja opskrbe također osiguravaju potporu cijenama nafte. Izvoz nafte iz sjevernog Iraka vjerojatno se neće uskoro ponovno pokrenuti ni nakon mjesec dana zastoja, a grupa proizvođača OPEC+ (koji okuplja članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte i njihove  partnere uključujući Rusiju) u svibnju započinje dobrovoljne rezove.


No investitore ipak na oprezu drži potencijalno daljnje povećanje kamatnih stopa središnjih banaka, u Sjedinjenim Državama, Britaniji i Europskoj uniji, kojima se želi obuzdati inflacija, a to usporava gospodarski rast i smanjuje potražnju za energijom.


Očekuje se da će američka središnja banka Fed, Bank of England i Europska središnja banka na svojim sljedećim sastancima povisiti kamatne stope. Fed se sastaje 2. i 3. svibnja.


Trgovci danas očekuju objavu podataka industrijske grupe Američkog instituta za naftu o stanju zaliha u SAD-u. Analitičari su u Reutersovom istraživanju izrazili očekivanje prošlotjednog pada zaliha sirove nafte za oko 1,7 milijuna barela.


OPEC je danas objavio da je cijena barela košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak porasla 44 centa, na 82,3 dolara.