Dva najveća problema s kojima se mi ugostitelji susrećemo su prevelik PDV i poskupljenje cijene rada, ističe Robert Kovačević, predsjednik zadarskog Ceha ugostitelja. Uz navedene Kovačević izdvaja i druge poteškoće na koje nailaze zadarski ugostitelji, uspoređujući domaću situaciju i s onom u inozemstvu, konkretno u Francuskoj, s obzirom da je često tamo i dobro je upoznat s francuskim zakonodavstvom po tom pitanju.
– Naš je PDV prevelik u odnosu na druge zemlje koje se bave turizmom. PDV je ugrađen u cijenu i doslovno nas guši. Mi ne naplaćujemo uslugu već proizvod. Primjerice, kod nas je cijena kave, da uzmem to za ogledni primjer, ista na šanku i za stolom što nije slučaj u Italiji i Francuskoj gdje se kava može popiti za jednu cijenu ako stojiš i napraviš to za šankom u odnosu na cijenu ako uzmeš stol. Isto tako, što je velik problem je cijena rada djelatnika koja je ove godine poskupjela i za 50 posto. Jedan konobar će stoga najmanje zaraditi 7.500 kuna, što svakako nije malo, naglašava Kovačević.
Kao sljedeći problem izdvaja i cijenu pića i ostalih stvari koje im trebaju za rad koje u sezoni, kako dodaje, "narastu" i za 300 posto više.
– Mi nemamo utjecaja na dobavljače pa nam se događa da nakon što smo iskreirali cjenike nabavka robe poraste i za 300 posto više. Treba li što reći nego da je, primjericce, cijena točenog piva viša u nabavi nego u boci? A da ne govorim o nedostatku stručnog kadra kojeg sve više i više nedostaje, upozorava Kovačević.
Prvi čovjek zadarskih ugostitelja se osvrće i na problem dostave u gradu, o čemu se puno pisalo i naglašava da je Grad napravio odličan potez što je to regulirao i odredio mjesta i sate za dostavu.
– Svaki pošteni opskrbljivač će poštivati taj propis a onda će kroz praksu to i zaživjeti, smatra Kovačević.
Osvrće se i na suradnju s vlasti i naglašava kako se svake godine pred sezonu ugostitelji sastanu s predstavnicima Grada, PU, Carine i raznih inspekcija kako bi razmotrili situaciju i vidjeli što se može i treba napraviti.
– Na te nam se sastanke svi odazovu i ono što bih stoga želio reći je to da su nam institucije s kojima se dogovaramo partneri, da im obrtnici i građani nisu suprostavljena strana već da se moramo razumjeti i komunicirati, dodaje dalje Kovačević.
Predsjednik Ceha ugostitelja komentira i zakupe javnih prostora, o čemu se dosta polemiziralo u zadnje vrijeme kada su u javnost dospjela dugovanja Gradu nekih tvrtki i naglašava da ne bi konkretno o tome jer je svaki slučaj za sebe i treba vidjeti s pravne strane na koji je način nastao dug.
– Treba naravno utvrditi točne pojedinosti za svaki dug, no on što mene zanima, zapravo ugostitelje, je nelojalna konkurencija, dakle ljudi koji nisu u sustavu PDV-a pa imamo situaciju da jedan kafić koji nije u sustavu PDV-a radi sve do određene cifre do koje nije dužan platiti PDV. A onda kada pređe cifru, vlasnik/ica zatvore caffee i otvore drugi. I onda opet po starom. No da imamo licence kao, primjerice, u Francuskoj, onda se to ne bi moglo događati. Jedan vlasnik ugostiteljskog objekta bi itekako vodio računa da posluje u skladu sa zakonjom jer bi se kvaliteta rada direktno odražavala na licencu. Ne bi nam se događalo da netko posluje cijeli život pa kada ide u mirovinu prodaje lokal čija vrijednost uopće ne ide u skladu s kvalitetom, reputacijom objekta. Licenca bi pokrila sve aspekte poslovanja i rasla u odnosu na prihode pa bi obrtnicima bilo itekako u interesu da budu legalni i da prijavljuju sav promet. Licenca eliminira sve one koji rade ilegalno i puno bi unaprijedila našu djelatnost. Koliko je transparentno poslovanje uz licencu govori i podatak da vi vani ne možete prodati licencu ako niste podmirili davanja prema državi. To se regulira preko posebnog računa, objašnjava Kovačević.
Za kraj Kovačević komentira i hrvatski turistički bum proteklih godina i kaže da nam se turizam jednostavno dogodio jer su Grčka i Turska bile pale, no sada kada se njihova tržišta opet otvaraju, kako naglašava, bit će potrebno puno više rada.
– Ovo što smo imali predhodne dvije godine nije bilo realno i ova sezona pokazuje realnost. Trebat će stoga za naredne godine napraviti dobar turistički plan i trebat ćemo biti svjesni da će biti teže i ne brojati više noćenja već ukupan prihod od turizma, kao pravi pokazatelj uspjeha turističke sezone, zaključuje Kovačević.
najnovije
najčitanije
Uncategorized
HRT
Sutra veliko finale showa “Zvijezde pjevaju”, kome će broj 13 biti sretan?
Županija
TRAGEDIJA U MORU
Đani Iglić o stradalom roniocu: ‘Bio je veliki profesionalac koji je znao sva pravila ronjenja’
Zadar
FJAKA FILM FESTIVAL
M.O.R.T., Kriptidi i Rich Man na ovogodišnjem izdanju Fjaka Film Festivala u Sv. Filip i Jakovu
Zadar
INTERAKTIVNA MAPA
RETRO ZADAR: Jure Šango i Marko Mišulić osmislili interaktivnu mapu gradskih lokacija
Zadar
DHMZ
Danas promjenjivo oblačno, na Jadranu češća sunčana razdoblja
Zadar
EMOTIVNA PJESMA
Petar Strmota napisao emotivnu pjesmu u čast Franka Lisice: ‘Plače nebo, muka grlo steže sve jače…’
Crna Kronika
smrtno stradao
TRAGEDIJA: U Rovanjskoj smrtno stradao ronilac
Plodovi zemlje i mora
Najulov 2024.
Josipov impresivni ulov: ‘Kaos je bio toliki da sam mislio da ću je izgubit koliko je podivljala’
Županija
SVEČANA SJEDNICA
Dodjelom godišnjih nagrada i priznanja obilježen Dan općine Bibinje
Zadar
WINGS FOR LIFE