Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

SNAŽNO NEVRIJEME

Čeka se vrhunac vodnog vala: Izlijeva se Sava u Zagrebu

Autor: P. N.

05.08.2023. 08:40
Čeka se vrhunac vodnog vala: Izlijeva se Sava u Zagrebu

Foto: D. Puklavec / I. Soban PIXSELLCijela Hrvatska i danas se nalazi pod upozorenjem meteoalarma, a narančasti stupanj oglašen je za područje Knina u kojem se odvija središnja svečanost obilježavanja Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti. Za kninsko područje očekuje se grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša u količini od 50-ak milimetara oborine po četvornom metru.


Riječka regija je trenutno u “zelenom”, ali će kroz dan upozorenje biti pomaknuto na “žuto” uz najavu novih oborina i mogućeg grmljavinskog nevremena.


Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje, a zbog mjestimice obilnije kiše i veće količine vode na kolniku na pojedinim cestama vozi se otežano, izvijestili su u subotu ujutro iz Hrvatskog auto-kluba (HAK).
Zbog veće količine vode na kolniku u Rijeci (podvožnjak Žabica) promet je prekinut. Zbog obilne količine vode prekinut je promet na državnoj cesti DC503, podvožnjak na ulazu u Biograd na moru.


Izlijevanje Save


HRT javlja kako se Sava u zapadnom dijelu Zagreba, kod Jankomira, počela prelijevati, ugroženi su najniži dijelovi općine Brdovec čiji su stanovnici sinoć prvi dobili poruku Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama. Sve operativne snage i sudionici sustava civilne zaštite u visokoj su pripravnosti.


“Što se tiče Mure i Drave, nešto je povoljnija situacija, na Dravi očekujemo oko 2000 m3 dotoka iz Slovenija, na Muri 1200-1250 m3, to su sve podnošljive vrijednosti i vodostaji za varaždinsko, odnosno podravsko, i međimursko područje, uz Muru. Kiša je cijelu noć padala u Sloveniji, ali nije toliko zahvatila sliv rijeke Kupe. Očekujemo 1,5-2 m niže vodostaje nego što smo imali u svibnju na području rijeke Kupe,” rekao je za HRT Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda.


Ranije je Novosel za Hrvatski radio dao izjavu kako je na ulazu u Hrvatsku dotok Save 3000 kubika u sekundi, te raste. Očekuje dotoke do 3300 kubika u sekundu, što bi ipak bilo nešto manje nego 2010. godine.