Četvrtak, 29. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

KATASTROFA

Golob: Nevrijeme prouzročilo vjerojatno najveću štetu u povijesti Slovenije

Autor: Hina

04.08.2023. 21:15
Golob: Nevrijeme prouzročilo vjerojatno najveću štetu u povijesti Slovenije

Foto: Photo: Ziga Zivulovic jr./F.A. BOBODanašnja katastrofa uzrokovala je vjerojatno najveću štetu koju je neka elementarna nepogoda učinila u povijesti samostalne Slovenije, rekao je u petak premijer Robert Golob nakon što je katastrofalno nevrijeme odnijelo najmanje tri života u toj zemlji.  Golob je rekao da je situacija trenutno izuzetno ozbiljna te da su sve raspoložive jedinice na terenu. Trenutno je na raspolaganju do 500 vojnika, no nisu svi aktivirani jer nije moguć pristup nekim mjestima, prenosi slovenska agencija STA.  Slovenska vlada na izvanrednoj će sjednici donijeti amandman na zakon o elementarnim nepogodama kako bi „pomoć što brže došla“ pogođenim stanovnicima. Ljubljana će prihvatiti i ponuđenu pomoć iz inozemstva, rekao je Golob na konferenciji za medije.


„Situacija je doista katastrofalna i ispravno je da prihvatimo pomoć koja nam je na raspolaganju“, naglasio je. Ljubljana će koristiti i pomoć iz europskog mehanizma, dodaje se. Golob je za subotu sazvao sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost kako bi se objedinilo djelovanje svih službi i maksimizirala učinkovitost odgovora na katastrofu. Slovenski premijer i ministar obrane Marjan Šarec pozvali su građane da ne obavljaju poslove koji nisu od životne važnosti.


“Time bismo ugrozili ne samo sebe, nego i interventne ekipe”, naglasio je premijer.  “Sustav funkcionira, budite strpljivi”, istaknuo je Šarec, dodavši da broj 112 treba zvati samo u iznimno hitnim slučajevima. Nevrijeme i rekordne oborine koje su u petak pogodile Sloveniju odnijele su najmanje tri života. Poplavljena su naselja, nastala su klizišta, prometnice su zatvorene te je došlo do goleme štete infrastrukture.