Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

predsjednik sabora

Jandroković: VRO Oluja je prijelomni trenutak Domovinskog rata

Autor: Hina

04.08.2023. 14:49
Jandroković: VRO Oluja je prijelomni trenutak Domovinskog rata

Foto: Patrik Macek/PIXSELLPredsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u petak čestitku u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 28. obljetnice vojno- redarstvene operacije Oluja te istaknuo da je Oluja prijelomni trenutak Domovinskog rata.


“Taj je prijelomni trenutak Domovinskog rata ujedno i simbol nepokolebljivog duha hrvatskog čovjeka i njegove pobjedničke naravi. Zato nas 5. kolovoza svake godine ispunja osjećajima osobite radosti, ponosa i zahvalnosti”, napisao je Jandroković te svim hrvatskim građankama i građanima i svim Hrvaticama i Hrvatima u domovini i inozemstvu čestitao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, uime Hrvatskoga sabora i osobno.


Naglasio je da je Vojno-redarstvena operacija Oluja, čija se 28. obljetnica obilježava ove godine, veličanstvena pobjeda hrvatskih vojnika, policajaca i tadašnjeg političkog vodstva hrvatske države, predvođenog prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom.
“Naša je obveza stoga ustrajno štititi dignitet Domovinskog rata, kao čvrstog temelja na kojem je izgrađena samostalna i suverena Republika Hrvatska. Iznimno je važno u hrvatskom društvu, a osobito među mlađim generacijama, sustavno njegovati sjećanje na Domovinski rat. Jer osvijestiti žrtve i odricanja utkana u vlastitu slobodu znači i primjerenije ju cijeniti”, istaknuo je.


Podloga za budućnost


Jandroković je naglasio da je najbolji način za iskazivanje zahvalnosti onima koji su svojim naporima omogućili izgradnju današnje Hrvatske – ustrajni rad na boljitku svih njenih građana.


“Nositelji vlasti pozvani su i dalje kreirati javne politike usmjerene ka jačanju otpornosti naše Domovine, snaženju njenih institucija, pravne izvjesnosti, te stvaranju preduvjeta za nove gospodarske iskorake, kao i za demografsku obnovu. Istovremeno, svi trebamo ulagati napore u promicanje uzajamnog razumijevanja, poštovanja i solidarnosti u hrvatskom društvu, jer tako zagovaramo vrijednosti koje je upravo Domovinski rat pomogao afirmirati”, poručio je.


Podsjetio je da je Hrvatska danas članica NATO-a, a ovogodišnjim ulaskom u članstvo u schengenskom prostoru i europodručju u cijelosti je integrirana u Europsku uniju. K tomu, dodao je, izgradnjom Pelješkog mosta prošle godine konačno je ostvaren i višegeneracijski san o potpunoj teritorijalnoj povezanosti naše Domovine.


Podloga je to na kojoj će Hrvatska ostvarivati nove uspjehe u budućnosti, a njeno je ishodište, toga moramo uvijek biti svjesni, upravo u našoj pobjedi u Domovinskom ratu, istaknuo je Jandroković i još jednom svima čestitao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.