ponedjeljak, 11. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Božinović: Na obljetnici Bljeska nije utvrđeno kršenje zakona

02.05.2020. 08:13


Potpredsjednik Vlade Davor Božinović rekao je kako ga je glavni ravnatelj policije izvijestio da u vezi s isticanjem znakovlja HOS-a na obljetnici "Bljeska" u Okučanima nije utvrđeno kršenje zakona rekavši da je ta udruga i njezine insignije legalizirana za mandata premijera Račana. 
S obzirom na to, istaknuo je u petak navečer za Novu TV, MUP ne može postupati na način da piše ili prijavljuje prekršajno djelo. Policajci su razgovarali s tim osobama koje su imale majice s natpisima "Za dom spremni".
 "Kako mi je glavni ravnatelj policije rekao, nije utvrđeno nikakvo kršenje zakona", kazao je Božinović. Naveo je  da bi zakon bio prekršen kad bi se netko na ulicama Zagreba s majicom s natpisom "Za dom spremni" i tko bi to uzvikivao – kršio zakon pa bi policija postupala u tom slučaju.
"Ove godine postupali smo u nekih dvadesetak puta. Međutim, kad govorimo o ovom znakovlju, ono je znakovlje udruge koja je legalizirana u mandatu, čini mi se, Vlade Ivice Račana. Tada je taj znak legaliziran, uključujući i pozdrav 'Za dom spremni'. S obzirom na to da nitko nije nakon te Vlade stavio izvan snage, policija po tom pitanju ne može postupati na način da piše ili prijavljuje prekršajno djelo", objasnio je Božinović.
 
Mišljenje Vijeća dobra osnova za pronalaženje zakonskog rješenja
 
Za nereagiranje na koncertima i prosvjedima na znakovlje i natpise "Za dom spremni", kaže da je sudska praksa takva da se na slične događaje postupalo na različite načine.
"Vlada Andrije Plenkovića naslijedila je situaciju koja nije bila potpuno jasna. Zato je imenovano Vijeće za suočavanje s prošlošću u kojem su intelektualci, ljudi koji pripadaju različitim političkim i svjetonazorskim opcijama kako bi se probao naći konsenzus oko pitanja iz naše prošlosti kako bismo mogli ići dalje", objasnio je.
Kaže da je mišljenje povjerenstva dobra osnova za pronalaženje zakonskog rješenja. "Ja mislim da je to jako dobra osnova i da je to kvalitetan materijal. Mislim da se nikad nitko nije uopće usudio ići u tom smjeru, a mislim da je to dobro. Vidimo po svemu u što se može izroditi takva jedna situacija. Ovom društvu je to potrebno. Ova Vlada je pokazala odgovornost i svjesna da se ide rješenju", naveo je.
"Ovo unosi podjele u društvu u trenutku kad nam je to, ako hoćete, najmanje potrebno. Mi danas moramo sačuvati ovu solidarnost, ovo jedinstvo koje smo postigli u borbi s globalnom pandemijom. Pred nama su ozbiljni ekonomski izazovi i ne trebaju nam ovakve situacije", dodao je Božinović.
Kaže kako se ide u smjeru da se tome jednom stane na kraj. "Naslijedili smo jednu praksu koja nije dobra. Ne samo da je Vlada Ivice Račana legalizirala taj grb HOS-a već je 2015. u mimohodu, u sastavu državnog protokola Vlade Zorana Milanovića bila zastava s oznakom HOS-a", naveo je Božinović.
"Mi smo tu potpuno konzistentni. Ovaj mandat je ušao u situaciju kojoj se nitko nije nadao, ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi i cijelom svijetu. Imamo itekako posla time što se nosimo sa zaraznom bolešću globalnih razmjera, a s druge strane nužnošću da se polako vraća život i ekonomija u onoj mjeri u kojoj je to moguće", objasnio je Božinović.
Za izbore kaže da je ovo izborna godina i da je u njoj svaki datum izbora legitiman.