Subota, 3. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Teške riječi

Blinken: "Ruska invazija je strateški neuspjeh u svakom pogledu"

Autor: Hina

21.02.2023. 11:47
Blinken:

Foto: ReutersAmerički državni tajnik Antony Blinken rekao je u utorak u Ateni da je ruski predsjednik Vladimir Putin s invazijom na Ukrajinu doživio “strateški neuspjeh”, gotovo godinu dana nakon njezina početka.


“Godinu dana nakon što je predsjednik Putin napao Ukrajinu, jasno je da je njegov rat strateški neuspjeh u svakom pogledu”, rekao je Blinken na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s grčkim kolegom Nikosom Dendiasom.


Do toga je došlo, ocijenio je, “zahvaljujući hrabrosti ukrajinskog naroda, ali i snazi i jedinstvu saveznika i partnera iz cijelog svijeta koji su priskočili u pomoć Ukrajini”.
U međuvremenu u Moskvi, gotovo istovremeno, Putin je u obraćanju parlamentu rekao da je Moskva učinila zaista sve moguće da probleme u Donbasu riješi na miran način, ali da je Zapad iza njenih leđa pripremao drugačiji scenarij, ne propustivši istaknuti da će nastaviti vojni pohod u Ukrajini “pomno i metodično”.


Blinken pak u Ateni tvrdi da “nitko nije želio taj rat” i da “nitko ne voli taj rat” te da “cijeli svijet želi da se završi što je prije moguće”.


No, istaknuo je da je ključno braniti temeljna načela te da “ako to ne učinimo i ako dozvolimo da se rat nastavi nekažnjeno, otvorit ćemo Pandorinu kutiju u cijelom svijetu”.


Ovo je prvi posjet Blinkena Grčkoj gdje se u ponedjeljak navečer sastao s premijerom Kiriakosom Micotakisom.