Petak, 22. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Prva godišnjica rata

Nakon Kijeva, Biden doputovao u Poljsku

21.02.2023. 07:34
Nakon Kijeva, Biden doputovao u Poljsku

Foto: ReutersAmerički predsjednik Joe Biden doputovao je u ponedjeljak navečer u Poljsku vlakom iz Ukrajine, nakon nenajavljenog posjeta Kijevu, javila je poljska novinska agencija PAP.


Biden je oko 20.30 sati po mjesnom i srednjoeuropskom vremenu stigao na željeznički kolodvor u Przemyslu, na jugoistoku Poljske, dodao je PAP.


On je u ponedjeljak tijekom iznenadnog posjeta Kijevu prošetao središtem tog grada s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskijem, obećavši da će biti uz Ukrajinu koliko god bude potrebno.
Biden i Zelenskij koračali su rame uz rame do kijevske katedrale dok su se u pozadini čule sirene za zračnu opasnost.


“Kad je Vladimir Putin pokrenuo svoju invaziju prije gotovo godinu dana, mislio je da je Ukrajina slaba i da je zapad podijeljen. Mislio je da može izdržati duže od nas. Ali bio je u krivu”, rekao je Biden i najavio da američka podrška neće prestati.


“Cijena koju je Ukrajina morala platiti izuzetno je visoka. Žrtve su bile prevelike. Znamo da će pred nama biti teški dani, tjedni i godine“.


Američki predsjednik obećao je novu vojnu pomoć vrijednu 500 milijuna dolara koja uključuje topničko streljivo, protuoklopne sustave i protuzračne radare. Najavio je i strože sankcije Rusiji.


“Ovaj posjet predsjednika SAD-a Ukrajini, prvi nakon 15 godina, najvažniji je posjet u cijeloj povijesti ukrajinsko-američkih odnosa”, rekao je Zelenskij. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba posjet je nazvao signalom Rusiji da je se više “nitko ne boji”. U petak 24. veljače bit će godina dana od početka ruskog napada.


Reuters piše kako je Bidenov posjet tempiran uoči Putinovog velikog obraćanja u utorak, za koje su ruske televizije već počele odbrojavanje. Ruski predsjednik trebao bi iznijeti ciljeve za drugu godinu onoga što je u Rusiji počelo kao „specijalna vojna operacija“, a sada je „proxy“ rat protiv Sjedinjenih Država i NATO-a.


Signal podrške u ponedjeljak dobiva i Moskva u koju stiže kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi. Kina je javno dosad ostala neutralna po pitanju ruske invazije, a Washington proteklih dana izražava zabrinutost da bi Peking mogao Rusiju početi opskrbljivati oružjem. Zelenskij je u ponedjeljak, u razgovoru za Die Welt, upozorio da bi to moglo započeti svjetski rat.