Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

NOVI PROBLEMI

Bitcoin zabilježio najstrmiji pad od propasti FTX kripto mjenjačnice

Autor: T.I.

18.08.2023. 21:25
Bitcoin zabilježio najstrmiji pad od propasti FTX kripto mjenjačnice

Foto: iStockU zadnja 24 sata se bitcoin, kriptovaluta s najvećom tržišnom kapitalizacijom, strmoglavio za preko 7 posto i u jednom trenutku dotakao vrijednost od 25.400 dolara što je najniža razina u posljednja dva mjeseca. U tijeku je je velika rasprodaja bitcoina, volumen prodaje u zadnja 24 sata (u vrijeme objave ovog teksta), porastao je za čak 106 posto.


Vijesti o stvarnom i mogućem usporavanju kineske ekonomije i najave da će u SAD-u kamatne stope zadržati visoke vrijednosti na dulje razdoblje, bile su dovoljan razlog za novi oprez kod rizičnih ulaganja, što se u današnjem svijetu automatski i najbrže odrazi na svijet kriptovaluta. Ili je u pitanju potez jednog čovjeka?


Sve se odvija u vrijeme kad su (jučer), na Wall Streetu glavni indeksi bili u padu, a azijske burze bilježe već treći tjedan pad vrijednosti dionica.
No, otvoreno je pitanje treba li uzrok najstrmijeg pada vrijednosti bitcoina u jednom danu tamo još od propasti FTX mjenjačnice prošlog studenog, vezati uz globalne uzročno-posljedične ekonomske veze. Reuters prenosi mišljenja nekih analitičara koji nagli pad, pripisuju odluci Elona Muska da proda „zalihe“ bitcoina u vlasništvu njegove svemirske tvrtke SpaceX.


S obzirom na njegov velik utjecaj na kripto zajednicu, to bi moglo biti istinito. Iskustvo govori da svaki Muskov „tvit“ na temu kriptovaluta može spustiti ili povećati njihovu cijenu, a nekmoli neće kad se njegova tvrtka rješava bitcoina po relativno niskoj cijeni.