Petak, 31. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

BITCOIN POTONUO

Jednom rečenicom srušio vrijednost kriptovaluta

Autor:

08.11.2022. 19:18
Jednom rečenicom srušio vrijednost kriptovaluta

Foto: iStockBilo je dovoljno da Changpeng Zhao, šef najveće mjenjačnice kriptovaluta Binance kaže da će njegova tvrtka likvidirati svoje posjede FTX tokena zbog nespecificiranih “nedavnih otkrića” da danas sve glavne kriptovalute dožive novi pad vrijednosti.


Kvaka je u tome što je FTX „kućni“ token, odnosno valuta FTX-a, jedne od najvećih mjenjačnica kriptovaluta i izravnog rivala Binancea.


Dakako, nakon Zhaove objave FTX je prošao najgore, kriptovaluta čija je jedinica prije tri mjeseca vrijedila 32 dolara, danas je pala na tek 14 u jednom trenutku i zabilježila pad vrijednosti samo u posljednja 24 sata od oko 20 posto.
Što se tiče pak najvećih, ova sumnja šefa Binancea prouzročila je mali domino efekt, pa je Bitcoin prvi put u nešto manje od mjesec dana pao ispod 20 tisuća dolara, na 19 i 370 u najnižoj točki, a Ethereum koji je 25.listopada skočio s 1300 na 1500 dolara i držao se između 1500 i 1600 dolara do danas, također se vratio na vrijednost ispod 1500 dolara.


No, stvari se na kripto tržištu mijenjaju iz sata u sat i dok ovo pišemo, moglo bi se dogoditi da bitcoin i ethereum ponovno skoče. Iako je volatilnost jedna od glavnih odlika kriptovaluta što njihovi protivnici drže kao argument da je trgovanje i ulaganje u njih poput ulaska u kladionicu, čini se da je došlo do određenog stabiliziranja vrijednosti, i da – barem bitcoin – više nema divljih skokova vrijednosti, a ni padova. Tako bitcoin u posljednja tri mjeseca prilično stabilno drži vrijednost od otprilike 20 tisuća dolara, uz neke kratke skokove prema gore ili dolje.


Uglavnom, iz FTX-a su poručili da je njihova mjenjačnica u redu i da su poruke šefa Binancea „lažne glasine“. Ipak, i ako su lažne, ovakve glasine lako mogu naštetiti poslu. Svjedoči tome i objava analitičke tvrtke Nansen koja je objavila da je na FTX u jednom danu deponirano 540 milijuna dolara vrijednosti, a povučeno čak 1,2 milijarde, što će reći da je minus u 24 sata 653 milijuna dolara vrijednosti i da su oprezni ulagači krenuli izvlačiti svoje depozite.