Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

TALEN ENERGY

U SAD-u se otvara prvi pogon za rudarenje kriptovaluta na nuklearni pogon

Autor: T.I.

24.01.2023. 11:02
U SAD-u se otvara prvi pogon za rudarenje kriptovaluta na nuklearni pogon

Foto: Wikimedia commonsAmerička tvrtka Cumulus Data objavila je da će u prvom kvartalu ove godine otvoriti prvi „rudnik“ bitcoina i uslugu računalstva u oblaku pogonjen na nuklearni pogon.


Cumulus Data je podružnica nezavisnog proizvođača energije Talen Energy i njena misija je da otvara data centre s nula ugljičnog otiska.


Doduše proizvodna postrojenja Talen Energyja uključuju i elektrane na ugljen i prirodni plin, ali je najveća ona nuklearna Susquehanna Steam Electric Station, elektrana snage od 2700 mega vata (za usporedbu, Krško ima snagu od 700 MW), smještena na rijeci Susquehanna u Pennsylvaniji.
Pored nje je napravljen kompleks tvrtke Cumulus Data koji se prostire na 1200 hektara površine. Osim rudnika kriptovalute, tamo je već izgrađen i data centar snage 48 megavata direktno spojen s Susquehanna nuklearkom.


Osim što je rudarenje u posljednjih nekoliko godina postalo popularno kao novi oblik poslovnog ulaganje i zarade, ujedno je postalo i problem. Rudarenje zahtijeva sve više i više energije i mnogi to gledaju kao na besmislenu, gotovo opasnu aktivnost kad se svijet suočava s globalnim zatopljavanjem i nestašicom energije, pogotovo one koja ne ugrožava ekološki sustav.


Koliki je to problem, sugeriraju procjene da rudarenje kriptovaluta na godišnjoj razini globalno troši 78 TWh energije, što je skoro pet puta više nego cijela Hrvatska.


Ideju da rudnik kriptovaluta spoji na nuklearnu elektranu i tako proizvodi „zeleni“ bitcoin i ostale kriptovalute Talen Energy je počeo sprovoditi u djelo 2021. kad je potpisao ugovor s američkom tvrtkom za rudarenje kriptovaluta TeraWulf koja je već osposobila resurse za rudarenje kriptovaluta unutar kompleksa Cumulus Date.


Predviđa se da će kvartalno isporučivati 50 megavata ukupne rudarske proizvodnje, što će reći da će toliko trošiti i struje iz nuklearke.