Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Obuka ukrajinskih vojnika

Amerikanci proširuju obuku ukrajinskih vojnika, trebali bi ih i učiti kako koristiti protuzračni sustav Patriot

Autor: Hina

16.12.2022. 08:06
Amerikanci proširuju obuku ukrajinskih vojnika, trebali bi ih i učiti kako koristiti protuzračni sustav Patriot

Foto: iStockAmerička vojska objavila je u četvrtak da će proširiti ratnu obuku u Njemačkoj za ukrajinske vojnike koji se bore protiv ruske invazije, a u fokusu će biti zajednički manevri i operacije kombiniranog naoružanja.


Glasnogovornik Pentagona brigadni general Patrick Ryder rekao je da će obuka za oko 500 Ukrajinaca mjesečno započeti u siječnju. Dosad su Sjedinjene Države i njihovi saveznici obučavali više od 15.000 pripadnika ukrajinskih snaga.


Novom obukom Ukrajince se želi osposobiti za upravljanje specijaliziranom zapadnom vojnom opremom vrijednom milijarde dolara, koju su SAD i njihovi saveznici u NATO-u osigurali od početka ruske invazije 24. veljače.
“Rad na obuci manevara kombiniranog naoružanja logičan je sljedeći korak u našim stalnim naporima”, rekao je Ryder.


Obuku će provesti zapovjedništvo za obuku u Grafenwoehru u Njemačkoj na svojim poligonima, a fokusirat će se na korištenju sustava koji su već na terenu a ne oružja koje bi se moglo isporučiti u budućnosti.


Ranije ovog tjedna, Reuters je izvijestio da SAD dovršavaju planove da Ukrajini ponude obrambeni raketni sustav Patriot, jedan od najnaprednijih sustava, koji bi mogao zahtijevati mjesece obuke.


Ukrajina je zatražila od svojih zapadnih partnera protuzračnu obranu, uključujući sustave Patriot američke proizvodnje, kako bi je zaštitili od teškog ruskog raketnog bombardiranja, koje obuhvaća i energetsku infrastrukturu.