Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

POSJET SAD-U

Zelenskij se susreo s Bidenom, iznenadio ga darom

Autor: Hina

21.12.2022. 22:00
Zelenskij se susreo s Bidenom, iznenadio ga darom

Foto: ReutersUkrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij otputovao je u SAD na svojem prvom inozemnom putovanju otkako je Rusija napala Ukrajinu prije više od 300 dana, a u ovom posjetu nastoji osigurati potporu za ratne napore tijekom sljedeće godine.


Snimljen je kako putuje automobilom ispred željezničke stanice Przemyśl u Poljskoj, a kasnije je odletio u Washington, gdje ga je u Bijeloj kući u srijedu poslijepodne dočekao američki predsjednik Joe Biden.


Noseći svoje prepoznatljive maslinastozelene hlače i pulover, Zelenskij se susreo s američkim predsjednikom i njegovom suprugom na travnjaku.


Medalja za Bidena
Sastanak u Ovalnom uredu Biden je otpočeo tako što je Zelenskom rekao da Sjedinjene Države podržavaju “pravedan mir” za Ukrajinu, koja, kaže, nastavlja “impresionirati svijet”.Zelenskij se od srca zahvalio američkom narodu i Bidenu na velikoj površci svojoj zemlji, naglasivši da mu je čast biti u SAD-u.


Bidenu je ispričao da mu je prilikom jučerašnjeg posjeta gradu Bahmutu na prvoj liniji fronta u Donbasu jedan ukrajinski satnik predao svoju medalju za hrabrost. Zamolio ga je da njegovu medalju preda Joeu Bidenu jer je on “vrlo hrabar predsjednik”.


Biden je zahvalio Zelenskom i rekao da želi kontaktirati ukrajinskog satnika, kako bi mu zauzvrat poslao dar.Tijekom njihovog sastanka u Ovalnom uredu, prije nego što su mediji izašli, Biden je rekao Zelenskom da je on “čovjek godine”, što se odnosilo na odluku časopisa Time da ovog mjeseca stavi ukrajinskog čelnika na svoju naslovnicu.


Nagrada časopisa za osobu godine dodjeljuje se događaju ili osobi za koju se smatra da je imala najveći utjecaj na globalna događanja u posljednjih 12 mjeseci.


Kongres glasuje o paketu hitne pomoći


Poslije sastanka dvojica čelnika sudjelovat će na zajedničkoj konferenciji za novinare, a potom će otići na Capitol Hill kako bi se obratili na zajedničkoj sjednici američkog Senata i Zastupničkog doma.


Američki zakonodavci trebali bi glasovati o paketu potrošnje za kraj godine koji uključuje oko 45 milijardi dolara hitne pomoći Ukrajini.Najnovija tranša financiranja bila bi dosad najveća američka infuzija pomoći Ukrajini, iznad čak i Bidenovog hitnog zahtjeva od 37 milijardi dolara.


Bijela kuća ranije je objavila da namjerava poslati napredne raketne baterije Patriot u Ukrajinu, za koje je rekla da su od vitalnog značaja za zaustavljanje ruskih barbarskih raketnih napada na kritičnu infrastrukturu, kao i milijardu dolara dodatne obrambene pomoći.


U priopćenju Bijele kuće u kojem se najavljuje posjet navodi se da će putovanje “naglasiti nepokolebljivu predanost Sjedinjenih Država podršci Ukrajini koliko god je potrebno, uključujući pružanje gospodarske, humanitarne i vojne pomoći”.