Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

PODRŠKA UKRAJINI

Bez obzira na izbore, SAD stoji čvrsto u Ukrajinu i njezin narod

04.11.2022. 21:42
Bez obzira na izbore, SAD stoji čvrsto u Ukrajinu i njezin narod

Foto: ReutersSavjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan u petak je tijekom posjeta Kijevu rekao da će američka podrška Ukrajini ostati „čvrsta i nepokolebljiva” i nakon izbora za Kongres na sredini mandata koji se održavaju u utorak.


“Planiramo u potpunosti osigurati da potrebni resursi budu dostupni i da dobijemo glasove s obje strane da se to ostvari”, rekao je Sullivan novinarima tijekom brifinga u ukrajinskoj sjedištu ukrajinskog predsjednika.


Dio republikanaca pozvao je da se američka pomoć Kijevu smanji ako ta stranka osvoji kontrolu nad američkim Kongresom na izborima 8. studenoga. Prošli mjesec vodeći republikanac u Zastupničkom domu Kevin McCarthy rekao je da Amerikanci ne bi trebali “pisati bjanko ček” Ukrajini.
No Sullivan, koji se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem i šefom njegovog stožera Andrijem Jermakom, kazao je da je predsjednik Joe Biden predan dvostranačkoj suradnji “u bilo kojem scenariju” kako bi se nastavila ekonomska, humanitarna i sigurnosna pomoć.


“Uvjeren sam da će američka potpora Ukrajini biti čvrsta i nepokolebljiva, a to ne govorim olako”, naglasio je Sullivan.


Nekoliko sati kasnije Pentagon je najavio još 400 milijuna dolara vrijednu vojnu pomoć Kijevu.


Vojna i financijska potpora SAD-a i drugih zapadnih zemalja ključna je za Ukrajinu dok se brani od ruske invazije.


Sullivanov posjet uslijedio je dan nakon što su demokratski senator Chris Coons i njegov republikanski kolega Rob Portman otputovali u ukrajinsku prijestolnicu u pokušaju da signaliziraju dvostranačku podršku SAD-u.


Jermak je rekao da je sastanak sa Sullivanom u petak bio “vrlo važan” i da ukrajinski partneri “u potpunosti razumiju njihovu situaciju”.