Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

POMOĆ UKRAJINI

7 gospodarski najjačih zemalja svijeta planira povećati pomoć Ukrajini

Autor: Hina

03.11.2022. 17:33
7 gospodarski najjačih zemalja svijeta planira povećati pomoć Ukrajini

Foto: ReutersSkupina zemalja G7 odlučna je spriječiti Rusiju da “izgladnjuje” i “hladnoćom ubija” Ukrajince ove zime i ispitat će mogućnost povećanja pomoći Kijevu, na dvodnevnom sastanku u Njemačkoj.


“Nećemo dopustiti da ovaj okrutni rat dovede do masovnog umiranja starijih i djece, mladih i obitelji u zimskim mjesecima koji su pred nama”, rekla je u četvrtak njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock na otvorenju sastanka diplomatskih čelnika G7 u Muensteru, na zapadu Njemačke.


Organiziranje pomoći za Ukrajinu na vrhu je dnevnog reda sastanka, na kojemu će se ujedno uputiti još jedna snažna poruka Rusiji koja od 24. veljače vodi ofenzivu na Kijev.
Baerbock, čija zemlja do kraja godine predsjeda G7, osudila je ruske “podmukle metode” ratovanja kojima pokušava “umoriti ljude glađu, žeđu i hladnoćom, rušeći civilnu infrastrukturu”.


Mnogi ukrajinski gradovi, pa tako i glavni grad Kijev, zadnjih tjedana su na meti minobacačkih napada na civilnu infrastrukturu, zbog čega trpe nestašicu vode i struje.


U skupini G7 su Sjedinjene Države, Kanada, Japan, Francuska, Velika Britanija, Italija i Njemačka.