Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

POMOĆ UKRAJINI

Pomoć u dizanju Ukrajine "na noge" koordinirat će G7

Autor: Hina

04.11.2022. 18:07
Pomoć u dizanju Ukrajine

Foto: ReutersSkupina G7 dogovorila je u petak da će koordinirati svoju potporu obnovi ukrajinskog energetskog i vodoopskrbnog sustava nakon nedavnih ruskih napada na ključnu infrastrukturu zbog čega su milijuni ljudi ostali bez struje i vode.


“Stajat ćemo odlučno uz Ukrajinu koliko god bude trebalo”, naglasili su ministri vanjskih poslova najbogatijih demokracija nakon dvodnevnog sastanka u Muensteru.


“Danas uspostavljamo koordinacijski mehanizam G7 kako bi pomogli Ukrajini da popravi, obnovi i obrani svoju ključnu energetsku i vodoopskrbnu infrastrukturu”, navodi se u zajedničkoj izjavi.
Glavne teme sastanka bile su ruska invazija na Ukrajinu, vojno približavanje Irana Moskvi s tim u vezi i jačanje asertivnosti Kine.


Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pridružio se sastanku G7 virtualnim putem.


Rusija zadnjih tjedana napada projektilima i dronovima ukrajinsku energetsku infrastrukturu. Kijev je rekao da je uništeno do 40 posto elektroenergetskog sustava zemlje.


Pomoć će omogućiti Kijevu da se obrani i odgovori na ruske napade na ključnu infrastrukturu uključujući sustave protuzračne obrane, rekao je neimenovani američki dužnosnik novinarima.